Dijeta za bubrežne bolesti

Kuhani krumpir, Foto: CGissemann/Shutterstock

Dijetalna prehrana određuje se prema vrsti i stupnju bolesti. Dijeta se ne slaže samo prema dopuštenim i nedopuštenim namirnicama već se često mijenja prema razvoju bolesti, te je stoga potreban kontakt s liječnikom i za bolesnika i za domaćicu koja vodi brigu o dijetalnoj prehrani u kući.

Svaka vrsta dijete ograničena je određenim sastavom hrane. U ovoj se dijeti to ograničenje odnosi na bjelančevine, koje mogu biti potpuno izostavljene ili smanjene. Kad se bolesnik nalazi u kućnoj njezi, smatra se da je njegovo stanje pred ozdravljenjem, ali se nastavlja dijetaina prehrana koju je odredio liječnik. U tom razdoblju još je malo bjelančevina, osobito životinjskog podrijetla. Pored sniženih bjelančevina, snižena je i količina soli, bilo potpuno bilo s minimalnim soljenjem. Dakle, dijeta je i neslana. Kalorična je vrijednost od 2000 do 2500 kalorija na dan.

Prema tome, osnovne se namirnice biraju iz grupe ugljikohidrata, povrća i masnoća. Spomenuli smo da se radi o ograničenju soli, pa zbog toga upozoravamo domaćice da je takvu dijetu vrlo teško provesti, odnosno dotjerati njezin okus na zadovoljstvo bolesnika. Dijeta je jednolična sve dotle dok liječnik ne povisi ili ne doda količine bjelančevina koje bi razbile tu monotoniju.

Zavisi mnogo o dobroj volji i želji za ozdravljenjem samog bolesnika, a s druge strane, o dobroj domaćici koja će nastojati da takvu dijetu učini bolesniku što pristupačnijom. Jednom dijelu bolesnika koji boluju od bubrežnih bolesti ograničavamo i tekućine, pa će i taj činilac utjecati na jelovnik, npr. smanjena potrošnja čaja, juha i slično. Radi što lakšeg izbora namirnica, navest ćemo dopuštene i nedopuštene namirnice u strogo neslanoj dijeti, ako liječnik ograniči sol.

Da bismo pomogli domaćici, priložit ćemo jelovnik s niskim vrijednostima bjelančevina u raznim kombinacijama. U taj jelovnik domaćica će, prema uputama liječnika, dodavati nove namirnice, po količini ili vrsti . Potrebno je znati: 1 . koliko je dopušteno dodavati soli ; 2 . koliko bjelančevina treba sadržavati jelovnik po uputi liječnika; 3. je li ograničena tekućina.

DOPUŠTENE NAMIRNICE U STROGO NESLANOJ DIJETI

Meso: teletina, govedina, svinjetina, janjetina, perad, jetrica, riba, jaja.

Cerealije: dvopek neslani, kruh neslani, tjestenine bez soli i riža bez soli.

Povrće: zelena salata, rajčica, grašak, mahune, krumpir, šparoga, krastavci.

Mlječni proizvodi: obrano mlijeko.

Masnoće: maslac, ulje , vrhnje 40-50 grama.

Piće: prirodni voćni sokovi, vino, pivo.

ZABRANJENE NAMIRNICE U STROGO NESLANOJ DIJETI.

Meso: sve sušeno i salamureno meso, sve konzerve čistog mesa ili mesa s povrćem, sušene ribe, konzervirane juhe, ekstrakti.

Cerealije: soljeni kruh, soljeni dvopek, soljene tjestenine.

Povrće: sve konzervirano povrće, kiselo zelje , kisela repa, kelj, korabica, tikvice, špinat, rotkva, prokulica.

Masnoće: sve slane masnoće.

Mlječni proizvodi: sve vrste sira, kiselo mlijeko, jogurt, svjež kravlji sir, bjelanjak.

Pića: mineralna voda.

Foto: CGissemann/Shutterstock