Što učiniti ako vas ubode pčela ili osa

Pčela na prstu, Foto: PMACD-PHOTOGRAPHY/Shutterstock

Ubodi osa i pčela ne predstavljaju samo opasnost u prirodi, već i u vlastitom domu. Vrlo su neugodni i izazivaju iritacije, otoke i crvenilo uz prisutnost boli. Dobro je znati da si možete lako pomoći nekim od prirodnih lijekova iz vlastitog doma.

Za početak izvadite žalac ako je ostao u koži. Možete ga postrugati nožem ili noktom. Nemojte koristiti pincetu jer bi tako mogli istisnuti još otrova u kožu.

Ako se ubod dogodi prilikom boravka u prirodi, ne morate očajavati i misliti kako vam je dan pokvaren ili izgubljen. Uzmite malo zemlje i uz kombinaciju vode napravite smjesu blata. Nanesite ovaj pripravak u debelom sloju na kožu. Njime ćete smanjiti bolove kod uboda osa ili pčela, a blato će smanjiti i otok. Ovo možete pripremiti na brz i jednostavan način, a prilikom boravka u prirodi sredstva za izradu su vam svuda dostupna.

Kod pčelinjih uboda svrbež možete ublažiti smjesom sode bikarbone i vode. Pomješajte 3-4 žlice vode sa žlicom sode bikarbone i nanesite na kožu.

Pasta za zube koristi se kod čišćenja nakita, a vrlo dobro i ublažava oteknuta mjesta ugriza insekata pčela ili osa. Dobro će vam doći kod smanjenje boli, ali i otoka oko rane. Koristite je ako se ugriz dogodio kod kuće ili u blizini kuće.

Ocat se od davnina koristi prilikom liječenja raznih vrsti bolesti, kako iznutra, tako i izvana. Ponesite ga na piknik u prirodu i osim što vam može dobro doći u kulinarstvu, iskoristite ga i ako se dogodi neugodan ubod ose ili pčele. Nakapajte par kapi octa na mjesto uboda i bol će odmah nestati.

Dovedite vjerojatnost uboda na minimalnu razinu izbjegavajući i odjeću jarkih boja koja privlači pčele i ose. Uputite se u prirodu u neutralnim bojama, a nemojte korisititi niti parfeme cvjetnih mirisa.

Prilikom jela na otvorenom posebno pripazite jer miris hrane privlači ose, pčele i ostale insekte. Ostanite smireni ako dođete u kontakt s njima jer ih mahanje može još više razljutiti.

Pripazite kod osoba koje su alergične na ubode osa i pčela. U tom slučaju morate odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć jer će doći do anafilaktičkog šoka. Simptomi su jasno vidljivi, a to su naticanje tijela, kožni osip i problemi s disanjem.

Ako osoba nije alergična na ubode, ovi domaći kućni pripravci koji se koriste još od doba naših baka, izrazito su vrijedni i učinkoviti. Možete ih koristiti i kod uboda drugih insekata kao što su npr. dosadni komarci u ljetnim mjesecima.

Pogledajte kako njegovati kožu nakon uboda:

Autor: M.L, Foto: PMACD-PHOTOGRAPHY/Shutterstock