Što jesti kod proljeva

Čaj i dvopek, Foto: Maxim Godkin/Shutterstock

Proljevi su česta pojava. Bez obzira na uzroke, potrebno je da domaćica u pravo vrijeme primijeni pravu dijetu. Za sve ostale upute tražite savjet liječnika. Koja je najbolja prehrana kod proljeva?Kao prvo, obustavlja se standardna prehrana, tj. hrana koja je uzimana do pojave proljeva. U prvih 24 sata neka bolesnik pije obilno tekućine, više soljene, ali bez masnoće.

Druga 24 sata dijeta se proširuje i prelazi na kašastu pripremu. Dodaju se mesne juhe i juhe od povrća, pire od krumpira kuhan na vodi, pasirano povrće, jaja i svjež kravlji sir, bez vrhnja. Prepečenca se uzima po želji. Od proljeva hrana brzo prolazi kroz crijeva, zato ne dajemo mlijeko, jer ono izaziva pojačani rad crijeva ; ne dajemo ga prvih 48 sati.

Tekuće i tekuće kašaste dijete imaju dovoljno tekućine koja je neobično važna jer je organizam od proljeva gubi. Dajemo, kao primjer, dijetu za prva 24 sata, za 6 obroka. 7 sati: jak ruski čaj, 500 g, i 50 g prepečenca 10 sati: sok od jednog limuna i 20 g šećera 12 sati: prežgana juha bez masnoće, 500 g i dovoljno soljena 16 sati: jak ruski čaj s limunovim sokom, 500 g i 50 g prepečenca 19 sati : soljena kuhana riža na vodi, sa 50 g prepečenca, ribane jabuke 21 sat: jak šipkov čaj sa 20 g šećera.

Foto: Maxim Godkin/Shutterstock