Dijeta klinike Mayo

djevojka jede salatu

Dijeta klinike Mayo zavarava svojim imenom. Radi se o dijeti nepoznatog podrijetla, koja nije potekla direktno iz navedene klinike. Tek kasnije objavljena je knjiga Mayo Clinic: O zdravoj težini (2005.), vjerojatno sa svrhom suzbijanja mitova koji o ovoj dijeti kruže. Radi se o medicinskoj dijeti, tj. načinu zaštite zdravlja uz medicinsku terapiju prehranom. Nema strogih zabrana, ali količine su jasno određene i treba ih se pridržavati.

Plan se temelji na individualnom pristupu gdje se započinje s procjenom nečije spremnosti na dijetu, zatim se uspostavljaju jasni ciljevi, identificira se količina kalorija i izrađuje program baziran na namirnicama i grupama namirnica i odgovarajućim veličinama za osobu u pitanju.

Ako vas ne zanimaju brzi rezultati, koji često ne potraju dugo, onda je ovo dijeta za vas. Planirani gubitak kilograma je od 0.5 do 1 kg tjedno, što je ujedno i zdrav način da se tijelo postupno privikne na nov način života i hranu bogatiju nutrijentima nego praznim kalorijama.

Količina kalorija koje se smiju unijeti na dnevnoj bazi biti će uvjetovana spolom i težinom pa može varirati od osobe do osobe. Usmjerava se na razvoj samokontrole i promjene loših ponašanja koja negativno utječu na naše zdravlje i uništavaju naše tijelo.

Ova dijeta bi vam mogla odgovarati ako imate obitelj i ne možete se posvetiti posebnom i isključivom načinu prehrane, jer se većina potrebnih namirnica može pronaći u vama najbližoj trgovini i neće unijeti puno nereda u obiteljski život.

Samo će biti potrebno pripaziti na način pripreme određenih namirnica, kako bi se izbjegle suvišne kalorije i omogućila maksimalna apsorpcija hranjivih tvari.

Kao i svaka dijeta medicinskog karaktera i ova naglašava važnost promijene stava prema prehrani i preporučuje povećanu količinu tjelesne aktivnosti.

U neograničenim količinama su dopuštene sve one namirnice koje su bez kalorija, ili sadrže do 20 kalorija, a kao posebne poslastice možete odabrati one do 75 kalorija, anđeosku tortu, žele ili orašasto voće.

Iako planovi prehrane u okviru ove dijete mogu varirati i možete ih proizvoljno mijenjati, trebali biste biti sigurni da zamjenska namirnica sadržava približno jednaku količinu kalorija, proteina i masnoća, kako ne biste previše odstupali od programa.

Dakle, ako ste ovoga proljeća spremni na zdravu promjenu, možda je upravo dijeta klinike Mayo ono što ste tražili. Dopušteno je sve pa slobodno možemo napisati u slast.

Autor: L.K., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock