Bojenje i izbjeljivanje kose

izbjeljivanje kose

Boje za kosu kontroverzni su kozmetički proizvod, ali mnogi sastojci koji su smatrani opasnima otklonjeni su iz kozmetičkih preparata i boje nikada nisu bile bolje kvalitete no što su danas. Koristi se sve manje kemikalija i umjetno sintetiziranih spojeva, sada zamijenjenih prirodnim ekstraktima i uljima.

One kosu njeguju i vraćaju joj sjaj i punoću, pa čak i ako vas ne zanima drastična promjena boje ili prelazak od tamnije na svijetlu boju kose, možete eventualno posvijetiliti i oživiti svoju, već svijetlu, kosu korištenjem nekih od polutrajnih boja.

Boje mogu biti raznovrsne u pogledu trajanja. Tako možete koristiti kratkotrajne boje koje su obično vodenastije konzistencije i nanose se prije šamponiranja na mokru kosu. One ne prodiru u dubinu vlasi i vrlo brzo se ispiru. Pogodne su za osvježavanje prirodne boje, ali ne za prekrivanje sijedih vlasi.

Polutrajne boje su one čiji učinak traje šest do osam pranja. One mogu samo potamniti boju kose ili joj dati intenzivniji sjaj, nisu u mogućnosti posvijetliti je. Boja prodire u unutarnji sloj vlasi, ali postupno blijedi.

Dugotrajnije polutrajne boje prodiru nešto dublje u vlas od prethodnih i zadržavaju se do maksimalno 20 pranja.

Trajne boje učinkovito prekrivaju sijedu kosu i mogu je i potamniti i posvijetliti. Ulaze duboko u korteks vlasi gdje razvijač uzrokuje bubrenje boje i sljubljuje ju sa prirodnom strukturom kose. Obično se drže na kosi oko 30-ak minuta.

Bilo da birate bojenje u salonu ili ste odlučili biti sam svoj majstor, promjene boje kose jedan je od najučinkovitijih načina osvježavanja izgleda za vrlo malo novca. Da biste dobili u potpunosti plavu boju kose, ili čak ekstremnije platinasto plavu, kosa vam ne bi smjela biti tamnija od svijetlosmeđe.

Ako se ipak radi o srednje smeđoj ili tamnosmeđuj kosi ne preporučuje se bojenje kose kod kuće, posavjetujte se sa frizerom, jer postoji mogućnost da ćete trebati koristiti agresivnije izbjeljivače kako biste dobili željenu nijansu.

Tvar kojom se postiže izbjeljivanje vlasi je vodikov peroksid, koji se u bojama za kućnu primjenu nalazi u raznim količinama. Iako postoje i jače otopine vodikova peroksida, onaj u bojama za kućnu uparabu uglavnom ne bi smio biti veći od šest posto.

Posvjetljivanje kose zapravo funkcionira tako da izbjeljivač uklanja postojeći pigment iz vlasi i tek tada se na kosu stavlja boja. Na taj način se može postići posvijetljenje i do 7 nijansi.

Druga opcija je korištenje posvjetljujućih nijansi koje istovremeno uklanjaju stari pigment i na njegovo mjesto stavljaju novi. Ovaj način je pogodan za posvjetljivanje do maksimalno 4 nijanse.

Ako sumnjate da vam je kosa poprilično oštećena i da bi posvjetljivanje rezultiralo nepopravljivom štetom, preporuča se iskušati proizvod prvo na jednom, slabo vidljivom, pramenu kose.

Također je bitno da se pridržavate uputstava navedenih na pakiranju i nikada ne izbjeljujete čitavu kosu nekoliko puta za redom, već nanesite izbjeljivač samo na izrast.

Kažu da se plavuše bolje zabavljaju, pa ako ste se zaželjeli avanture i izlaska iz rutine možda bi promjena boje kose mogla biti upravo ono što tražite.

Autor: L.K., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock