Dijeta duginih boja

voće i povrće

Nema neke velike filozofije. S obzirom na raspored naših zubi čovjek je svežder. Dakle našem tijelu su biološki potrebni nutrijenti iz svih skupina namirnica. Dajemo li mu uvijek to što mu je potrebno? Razmislite o svom jelovniku kroz proteklih par dana i što ste sve unijeli u tijelo. Sada izračunajte koliki postotak toga je bio voće i povrće i sa druge strane pogledajte koliko su činili razni slatki napitci, masnoće, ili slastice.

Stvari pomalo dolaze u perspektivu u ovakvom retrospektivnom realnom pogledu na prehranu. Nešto se mora promijeniti, jer iako možda ne osjećate nikakve simptome sada, koliko dugo mislite da tijelo može raditi kako valja na slaboj bateriji. Čim se nevjerojatna sposobost regeneracije mladog organizma počne pomalo smanjivati počet ćete osjećati posljedice nezdravog životnog stila. No, ne brinite, učinci su reverzibilni.

Dijeta duginih boja sugeri da postavimo li na tanjur namirnice u duginim bojama dobivamo ispravnu količinu nutrijenata, vitamina i minerala koji su tijelu potrebni tijekom dana. Naglašena je konzumacija voća i povrća. Bilo bi idealno kada biste mogli ukombinirati 5 do 9 obroka voća i povrća. Zvuči puno, ali doista nije.

Recimo uz komad ribe ili nemasnog mesa napravite mješanu salatu od rajčice, paprike i zelene salate. Već ovdje dobili ste tri vrste povrća unutar jednog obroka. Možda pokoji kivi ili banana za međuobrok, ili shake od nekoliko vrsta voća i već ste došli do poželjne količine.

Ono što daje boju povrću upravo su vitamini, minerali, fitokemikalije i antioksidansi koji se u njemu nalaze. Fitokemikalije imaju razne blagodati na naše zdravlje i najbolje ih je uzimati iz svježeg voća i povrća. Imate li mogućnosti za povrtnjak ili voćnjak to bi bila sjajna investicija za zdraviji život. Pokušajte kada je god to moguće nabaviti voće i povrće u čije podrijetlo ste sigurni.

Najpopularnije fitokemikalije su izoflavon koji nalazimo u soji, likopen u rajčici i flavonoidi u crvenom vinu, čokoladi i voću. Konzumacija primarno voća i povrća neće vas ostaviti gladnima jer dijeta preporuča veće količine vode, koje će sa povećanim unosom vlakana izazvati osjećaj sitosti. Orijentirajte se također na integralne žitarice, proizvode od obranog mlijeka, orašaste plodove.

Općenito pokušajte birati hranu koja sadrži malo zasićenih masnih kiselina a bogata je vlaknima. Svakako se posavjetujte sa liječnikom ako imate problema sa bubrezima ili dijabetesom prije nego što se odlučite za ovu veliku promjenu prehrambenih navika. No sve u svemu više voća i povrća uvijek je dobar odabir.

Ako vam je teško procijeniti kako ćete dobiti ispravnu količinu nutrijenata, pokušajte se voditi ovim duginim pravilom. Svaki dan pojedite po jednu namirnicu u bojama duginog spektra i sigurni ste da vašem tijelu ničega neće nedostajati. Sretno i dobar tek.

Autor: L.K., Foto: Africa Studio 5/Shutterstock