Antialergijska dijeta i njene prednosti

med

Što je antialergijska dijeta? To je dijagnostička i terapijska metoda koja se temelji na uspješnim rezultatima stručnjaka poput doktora i nutricionista. Svakim danom raste broj osoba alergičnih kako na hranu, lijekove, travu, korov i ostale vanjske faktore. Nije važno koliko godina imate, jer nažalost nikada nije kasno za imati alergijsku reakciju.

Alergija na hranu javlja se već u ranoj dobi, kada kod djece u probavu mogu ući i neželjeni sastojci kao što su toksini, paraziti, bakterije i kemijski spojevi stranog sastava. Kako kod djece još nije dovoljno razvijen imunološki sustav, kod njih nema dovoljno obrambenih čimbenika koji će pomoći u eliminaciji uljeza kao što je to kod odraslih.

Alergiju može izazvati puno toga. U prehrani su to najviše namirnice poput jaja, pšeničnog brašna, mlijeka i morskih plodova, dok riba, piletina i govedina spadaju u kategoriju namirnica koje će u manjoj mjeri izazvati hiperosjetljivost.

Namirnice kao što su jaja, pšenično brašno, mlijeko i morski plodovi spadaju u nutritivne alergene, a liječenje takvih zasniva se na antialergijskoj dijeti koja podrazumijeva dvije faze: eliminacijsku i fazu izazova.

Eliminacijska se sastoji od nekoliko podfaza: faza identifikacije, oligoantigenska i faza održavanja. Eliminacijska faza traje mjesec dana. U prvoj fazi identifikacije otkriva se uzročnik nakon čega se nastavlja s nabavkom namirnica koje u sebi imaju manju mogućnost alergijske reakcije. To je janjetina, grašak, riža, mrkva, jabuke, banane, breskve, trešnje i med.

Sve dok traje dijeta trebalo bi izbjegavati začine, namirnice koje obiluju konzervansima i aditivima. U ovoj fazi je potrebno voditi dnevnik u koji će se bilježiti sve promjene koje ste doživjeli, a ako se otkrije novi alergen on se isključuje i prelazi se na drugu fazu.

Kada uspijete postići alergijsku ravnotežu bilo bi dobro održati ju barem tjedan dana. Popis uzročnika treba izbjegavati ovisno o tome koliko godina alergičar ima.

U provokacijskoj fazi otkriveni alergen se nakratko isključuje iz prehrane na 15 dana nakon čega se postepeno uvodi. Dijeta je kao stvorena za procjenu alergena te najbrži način da se otkriju svi oni koji s alergijama nemaju problema.

Autor: S.Š., Foto: auremar/Shutterstock