Kama Sutra – Knjiga života

kama sutra

“Kama” je ime Boga ljubavi iz hinduističke mitologije. Mallanaga Vatsyayana je napravio originalan rad Kamasutre negdje između drugog i trećeg stoljeća. Prema Hinduizmu, tri životna cilja su “Dharma”, “Artha” i “Kama”. “Dharma” znači društvenu dužnost. “Artha” je dobrobit i zdravlje obitelji i “Kama” je vođenje ljubavi.

“Kama Sutra” nije samo umjetnost vođenja ljubavi nego pokriva različite teme kao što su uređenje doma, odabir supružnika, ponašanje muža i žene u odnosu na druge subjekte.

Cilj Kame u Indijskoj literaturi je govor o ljubavi i zadovoljstvu. Najpoznatije iz Kame je Vatsyayana’s Kamasutra koja je pisana u trećem stoljeću. Govori o tehničkim računima socijalne strukture koja se nosi s manirama, moralom, seksom i kulturom u trećem stoljeću.

U ovoj raspravi, Vatsyayana opisuje Kamu kao jednu od tri vrijednosti života, zajedno sa vrijednostima (Dharma) i bogatstva (Artha) koji je odstupanje od tradicionalne četiri faze života, a to pokazuje odvajanje od Kame sa duhovnošću.

Ovdje se događa velika osuda zbog seksualnih praksi, abnormalnih izraza i perverzija, a manje se brine o tome kako to utječe na zdravlje. Vatsyayana također tvrdi da je seksualno zadovoljenje jednako kao i hrana potrebno za održavanje tjelesnog zdravlja. I ako postoje negativni učinci u tom zadovoljenju, onda se strast mora smiriti.

Dakle, on potiče istraživanje Kama literature kako bi se postiglo puno zadovoljstvo koje ljudi mogu dobiti isključivo seksualnim sjedinjenjem za koje on vjeruje da se može postići slijedeći pravila koja on opisuje.

Kama tradicije

U indijskoj mitologiji u vrijeme vedske ere, Kama je kozmička želja, a prvorođenac od prvobitnog kaosa koji radi sve kasnije kreacije, postaje moguće. Kasnije, Kama je opisan kao lijep mladić koji je nosio luk i strijelu, a lik je bio isprepleten cvijećem. Strelice koje je ispucavao širile su ljubav.

U jednom indijskom mitu, kralj bogova Indra naredio je Kami da razbije Sivinu meditaciju koji je bio master jogija i jedan od glavnih bogova u indijskom panteonu. Trebao ga je natjerati da se zaljubi u božicu Parvati, koja je bila kćer planinskog kralja Himalaye i utjelovljenje vrhovne boginje Kali-Durge-Sati.

Vrhovna Boginja je Shivin ženski pandan i projicirala je energiju od Indre za koju je htjela da Shiva prepozna u sebi.Kama je mogao pogoditi Sivu sa strelicom , ali ovaj udarac je razbjesnio Šivu i on je spalio Kamu do pepela sa vatrom iz svog trećeg oka. Kama je tada postao Ananga , ili “bez tijela”.

Književnost u drevnoj Indiji bavila se velikim brojem znanstvenih pitanja. Vodile su se velike rasprave o astronomiji, geometriji, fonetici, metrici, gramatici, medicini, politici. Moral i Eros su napisani pod motom: “ako je nešto vrijedno raditi, vrijedno je to raditi dobro”.

U ono doba, seksualnost i erotika su važni integrirani elementi ljudske egzistencije – isto kao i jelo – a osim posluživanja seksualnih užitaka, također su pomagali čovječanstvu s propagandom da seks održava tijelo živim baš kao i hrana. Senzualni užitci, erotika i seksualnost ne služe samo za povećanje radosti života i održavanja psihološke ravnoteže, nego pomaže u daljnjem razvoju mentalno duhovne sfere.

Osjetila se doživljavaju kao dotjerivanje fizičkog na višu razinu svijesti, pri čemu, u zaključku, seksualnost i erotika sadrže tajnu života u sebi.

Autor: S. G., Foto: Mihai Blanaru/Shutterstock