Što jesti za večeru

vecera za laki san

Večera je najčešći obrok koji pojedemo u miru u danu sa svojim najdražima. Čini se nekako da se naše tijelo s godinama i načinom života prilagodilo na takav režim. Stresan život i užurban ritam je oblikovao naše nutritivne potrebe, iako bi trebalo biti obrnuto.

Danas su i poslovne večere često neizostavan dio našeg radnog odnosa pa ćemo i tamo pojesti obilne obroke. Često zbog stresa budemo u dilemi što bismo pojeli pa na večerama izabiremo kaloričnu hranu. Dok s druge strane, mnogi će otići gladni spavati samo zato da ne bi unijeli kalorije u organizam u nadi da će se kilogrami na taj način istopiti.

Pretilost kod djece pomalo poprima epidemijske razmjere. Na Harvardu je napravljeno istraživanje koje je potvrdilo da se pretilost kod djece smanjuje za 15% ako dijete večera sa obitelji. Dok dijete jede s obitelji, možete kontrolirati koje će namirnice unositi u organizam. Ovako, izloženo samo sebi, posegnut će za rafiniranim šećerom i masnoćama.

Još jedno istraživanje sa sveučilišta Columbije potvrdilo je da djeca koja ne večeraju s obitelji imaju 72% veće šanse početi pušiti, konzumirati alkohol ili droge. Što češće djeca jedu s obitelji, rizici od pušenja i konzumiranja alkohola su manji. U oblikovanju zdravih životnih navika jako doprinosi kvaliteta druženja s djecom, a gdje je to bolje napraviti nego za obiteljskim stolom.

Večera bi trebala biti poslužena najkasnije u 19 sati. Vodite računa da pripremate večeru sa smanjenim udjelom ugljikohidrata jer se oni sagorijevaju najsporije. Ako navečer ne sagorijevate kalorije kroz šetnju ili intenzivniju fizičku aktivnost, tada biste trebali voditi računa o visokoproteinskoj dijeti.

Kroz noć sagorijevate oko 60 kalorija po satu, tako da vaš večernji obrok ne bi trebao sadržavati više kalorija od toga ako želite smršaviti. Dobra lagana večera može biti pečena tuna s pireom od celera. Tuna vas brzo zasiti pa se nećete prejesti od nje. Uz to će dobro ići zelena salata koju možete začiniti jabučnim octom. Salata snižava glikemijski indeks obroka pa ju je uvijek dobro naručiti i kada jedete vani neku masniju hranu.

Bilo bi dobro da idete spavati prije ponoći jer naša jetra detoksicira organizam između jedanaest navečer i dva ujutro.

Autor: S. G., Foto: Ayvoronskaya_Yana/Shutterstock