Pohani kruh s mlijekom

kruh

Pohani kruh s mlijekom jednostavno je i fino jelo kada je riječ o doručku uz koji ćete imati dovoljno energije za nove radne pobjede. Jeste li više ljubitelj pahuljica ili ipak nečeg konkretnijeg poput kuhanih ili pečenih jaja? Ako ste ljubitelj jačeg doručka bogatijeg određenim namirnicama, tada vam je sigurno teško zamisliti bilo što bez jaja.

Jaja su postala nezaobilazna namirnica u brojnim kuhinjama. Palačinke, uštipci, kremasti kolači, umaci… Moglo bi se tako do sutra, ali očito je kako su jaja visoko na ljestvici važnih i neophodnih namirnica u hladnjaku.

Zašto su jaja važna? Ne samo da jelima daju poseban okus, za njih se vjeruje kako su namirnica koja u sebi sadrži sastojke potrebne skoro svakom čovjeku. Jaje se dijeli na žumanjak i bjelanjak. Žumanjak je masniji dok je bjelanjak više dijetni.

U žumanjku se pored kolesterola nalaze minerali i vitamini te proteini koji se dijele između žumanjka i bjelanjka. Ugljikohidrata nema puno, ali zato jaja obiluju vrijednim esencijalnim kiselinama, vitaminima A, D i B12, cinkom, željezom, selenom i fosforom.

Bez obzira što postoje razna jela savjetuje se da se najviše jedu kuhana jaja jer se samo tako zadržava velik dio hranjive vrijednosti dok se pečenjem dosta toga gubi. Dobro je kombinirati malo pečeno, malo kuhano i ne pretjerivati u masnoćama jer koliko god je jaje zdravo nije ga dobro previše pojesti zbog kolesterola. Umjerenost mora biti na prvom mjestu.

Ponekad se možete počastiti pohanim kruhom u vrijeme doručka te tako dati organizmu dovoljno energije da izdrži do sljedećeg obroka. Pohani kruh se sprema na nekoliko načina, a za koji se god odlučili nećete pogriješiti.

Kako pripremiti pohani kruh

Pohani kruh
Foto: Pixabay

Pohani kruh s mlijekom jedna je varijanta jela jer se s mlijekom ublažuju jaja koja se nalaze unutra.

Sastojci:

  • 10 šnita starog kruha
  • 1 jaje
  • malo češnjaka
  • sol
  • mlijeko (po potrebi)

Narežete šnite starog kruha i ostavite sa strane, a u međuvremenu u posebnoj posudite umutite jaja, sol, mlijeko i češnjak. Ukoliko želite možete se poslužiti štapnim mikserom kako bi smjesa bila kompaktnija.

Na vruće ulje stavite pržiti šnite koje ste prije toga umočili sa svake strane u smjesu od jaja i mlijeka. Pržite dok kruh ne porumeni, a prije posluživanja stavite na papir kako bi se upio višak masnoće.

Pohani krih možete pojesti sa svježim sirom, ajvarom ili možda kiselim vrhnjem. Dobar tek!

Foto: catlook/Shutterstock