Kako sniziti visoki tlak

visoki tlak

Čest uzrok mnogih zdravstvenih problema zasigurno je visoki tlak, kojeg mogu uzrokovati mnogi čimbenici poput genetike, pretilosti, manjka tjelesne aktivnosti, nadbubrežnih bolesti, stresa, prekomjernog unosa soli, velike količine alkohola, kontracepcijske pilule i bolesti bubrega.

Visoki krvni tlak može izazvati moždani udar, zatajenje srca i periferne arterijske bolesti. Uz mnoge medicinske lijekove, u snižavanju krvnog tlaka možete si pomoći i prirodnim lijekovima, koji tlak mogu održati pod kontrolom.

Celer

Celer može kontrolirati krvni tlak, a ukoliko ga uvedete u svakodnevnu prehranu, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi. Isto tako celer može smanjiti hormon stresa, koji je odgovoran za sužavanje žila. Žvačite celer svakodnevno ili pojedite jednu stabljiku celera na dan, nakon čega popijte jednu čašu vode.

Lubenica

Lubenica se sastoji od sjemenki koje šire krvne kapilare, i mesa lubenice koje smanjuje visoki tlak i poboljšava funkciju bubrega. Prirodni lijek od sjemenki lubenice napravite tak oda usitnite 2 žličice sjemenki lubenice i stavite ih u šalicu kuhane vode. Ostavite da odstoje oko 1,5 h i procijedite. Svaki dan popijte 4 žlice dobivenog napitka.

Limun

Jedan od najboljih lijekova sa snižavanje visokog krvnog tlaka je limun, koji omekšava krvne žile. Velike količine vitamina B kojeg je limun pun, spriječiti će zatajenje srca. Osobama sa visokim krvnim tlakom se preporuča jedna čaša limunade na dan, naravno bez šećera. Isto tako bi bilo dobro da svako jutro na prazan želudac popijete čašu vode pomiješane sa iscijeđenim sokom limuna.

Češnjak

Češnjak održava krvni tlak po kontrolom, a možete ga konzumirati skuhanog ili sirovog. Češnjak će smanjiti razinu kolesterola, a dnevno bi trebali konzumirati 2 režnja češnjaka, žvačući ih svježe. Češnjak će opustiti krvne žile, a poboljšati rezultate možete i sa napitkom dobivenim od 5 žlica vode i 6 kapi soka češnjaka, koji trebate popiti dva puta na dan.

Med

Med smanjuje visoki krvni tlak i djeluje umirujuće na krvne žile. 2 žlice meda na dan mogu pomoći u kontroliranju visokog krvnog tlaka. Med trebate uzimati ujutro na prazan želudac, a možete isprobati i prirodnu mješavinu od đumbira, meda i sjemena kumina, koji dobijete tako da pomiješate 2,5 žličice sjemenki kumina u prahu, sa 1,5 žličicom soka od đumbira i 1,5 žličicom meda. Prirodnu mješavinu ne smijete konzumirati više od dva puta na dan.

Banana

Najbolji prirodni lijek za smanjenje krvnog tlaka je banana, koja visoki tlak drži pod kontrolom. Pojedite svaki dan barem jednu bananu, a osim banane u kontroliranju krvnog tlaka pomoći će vam suhe marelice, pečeni batat, dinja, špinat, grožđice i tikvice.

Autor: A.Z., Foto: Brian Maudsley/Shutterstock