Zlatno mlijeko – napitak za zdravlje

napitak-od-kurkume

Zlatno mlijeko čuveni je napitak na bazi kurkume. U posljednje vrijeme zdrava svojstva kurkume sve se više spominju i ona je postala sve češća namirnica u svakodnevnoj kuhinji. Zlatno mlijeko samo je još jedan pripravak kojim ćete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, jer svakodnevnom konzumacijom, čini čuda za organizam!

Zlatno mlijeko poznati je ayurvedski napitak koji se u Aziji konzumira već stotinama godina. Srećom, pronašao je put i do nas. Pije se ne samo kako bi ojačao imunitet i tako obranio tijelo od mnogih bolesti, već ima jak učinak i na emocije i psihu, jer umiruje tijelo i pruža osjećaj spokoja.

Ovaj napitak vrlo je jednostavno i napraviti. Jedini potrebni sastojci su mlijeko, kurkuma i med. Ovi sastojci međusobno si pojačavaju djelovanje stoga postaju još ljekovitiji. Za još jače djelovanje, dodaje im se i ghee maslac.

Ljekovitost zlatnog mlijeka

Zlatno mlijeko je poboljšana verzija mlijeka s medom, kojeg svi volimo piti i koji je odličan za liječenje kašlja i simptoma prehlade. Kurkuma i ghee maslac također imaju vrlo ljekovita svojstva, stoga ovaj napitak čine još zdravijim. Mlijeko kurkumu čini lako probavljivom i pojačava njena svojstva. Aktivni sastojak iz kurkume koji čini najbolje tijelu je kurkumin, i ima antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Zbog toga je ovaj napitak odličan najprije za jačanje imuniteta. Prirodni je antibiotik i štiti od raznih upala. Odličan je i za srce jer sprječava mnoge bolesti, a odlično djeluje u na probavu. Osim toga, zlatno mlijeko smiruje i otečenost zglobova i jača koštano tkivo, stoga umanjuje simptome mnogih koštanih bolesti i bolesti zglobova.

Recept za zlatno mlijeko

Osim što je vrlo ukusno i zdravo, zlatno mlijeko je i vrlo jednostavno pripremiti. Spravlja se tako da se u jednu čašu kravljeg mlijeka ili neke njegove zamijene, doda trećina čajne žličice kurkume, jedna žličica ghee maslaca, prstohvat crnog papra, koji također pojačava djelovanje kurkume i med po želji.

Prije dodatka kurkume, papra i meda mlijeko se treba zakuhati, a onda i ohladiti do temperature kada postaje pitko. Tek se onda u njega dodaju začini i med. Ovaj napitak najbolje je piti navečer, prije spavanja, jer onda će pomoći i kod nesanice ili sličnih poremećaja spavanja.

Redovitom konzumacijom zlatnog mlijeka primijetit ćete značajne promjene na svome zdravlju, psihičkom i fizičkom, i to, naravno, na bolje!

Autor: V.B., Foto: Jessoraya/Pixabay