Avokado je dobar za našu kosu

maska od avokada
Maska od avokada, Foto: fredredhat/Shutterstock

Avokado je poznato tropsko voće koje unatoč svojoj gruboj vanjštini pruža njegu našoj koži i kosi. Ključ je u ljekovitom i učinkovitom ulju što pruža mekoću i sjaj. Osim toga koristi se i u prehrani kao egzotični dodatak raznim specijalitetima. Nije potrebno posebno naglašavati koliko je avokado važan i koliko je bitno uključiti ga u svakodnevne životne navike.

Unutrašnjost avokada sadrži pravo bogatstvo, oko 30 % čini samo ulje. Boja ulja varira od žute do smeđe boje, što ovisi o porijeklu ploda. Pored ulja avokado je bogat i esencijalnim masnim kiselinama koje pružaju potrebnu regeneraciju.

Zahvaljujući vitaminima koje sadrži, A, C, D i E avokado je idealan za suhu i oštećenu kosu. On će kosi pružiti potrebnu njegu, a koja će je opet učiniti sjajnom. Za željen izgled ne morate posegnuti do salona, ljekovitu masku možete napraviti kod kuće.

Prije nego što ju krenete raditi provjerite imate li sve sastojke poput avokada, đumbira i maslinovog ulja. Da bi napravili domaću masku za kosu, uzmite jedan avokado, koji ste prethodno ogulili i usitnili, te ga pomiješajte s đumbirom i maslinovim uljem te sve dobro promiješajte.

Kosu prvo smočite i ocijedite te umasirajte masku od korijena do vlasišta. Nakon toga omotajte glavu kapicom za tuširanje i pustite da odstoji 20 minuta. Kada je prošlo potrebno vrijeme, isperite kosu kao što to inače radite. Tretman ponovite barem 2 puta tjedno, a rezultati će biti vidljivi brzo.

Za suhu i oštećenu kosu postoji još jedna maska s avokadom, vrhnjem i maslinovim uljem. Razrežite avokado i žlicom izvadite njegov sadržaj, košticu bacite. Pomiješajte s 2 manje žlice maslinovog ulja i 2 manje žlice kiselog vrhnja.

Dobivenu smjesu rasporedite po kosi i omotajte ju kapicom ili folijom. Nakon 15 minuta operite kosu, pazite da ste ju dobro isprali kako ništa od maske ne bi zaostalo. Rezultati će biti vidljivi uskoro, a vi ćete biti zadovoljni izgledom svoje kose.

Autor: S.Š. Foto: fredredhat/Shutterstock