Male i velike naušnice

duge naušnice
Duge naušnice, Foto: Forewer/Shutterstock

Naušnice su jedan od najstarijih komada nakita poznatih čovjeku. Čim je naučio obrađivati materijale počeli su nastajati i ukrasi koji su se nosili na tijelu. U početku svrha nije bila religiozna već mitska ili se radilo o zaštiti od zlih duhova i božanstava.

Naušnice imaju mnoge zanimljive priče pa tako i onu da su samo mornari koji su oplovili svijet i prešli ekvator smjeli nositi ring u uhu baš kao i priču po koj je to služilo kao plaća onome tko pronađe njihovo tijelo i pokopa ih ako se utope.

U našoj zapadadnoj kuturi hippie i gay populacija 60-ih godina 20. st. prihvatili su naušnice kao jedan od označitelja svoje subkulture, kao što je to kasnije 70-ih učinio i punk.

No ono što nas sad zanima je nakit koji nosimo danas. Naušnice su od onih načinjenih od kosti, kamena ili drveta postale nevjerojatno raznolike. Danas se naušnice proizvode od gotovo svih materijala čija struktura to može podnjeti. Možda ste u situaciji da si možete priuštiti skupocjene naušnice od plemenitih kovina i dragog kamenja a možda se ipak trenutno morate zadovoljiti bižuterijom.

To uopće nije bitno, stil definira sam način kako nešto nosite, a ne koliko ste to platili. Dakle koliko god koštale naušnice birajte ih u skladu sa svojim stilom odjevanje i osobnošću. Čitava lepeza ovih blješatvih modnih dodataka čeka samo na vas.

Ako ste ponešto klasičniji tip, Volite elegantan izgled u kojem se ne nalaze prejarke boje  ili pak poslovni stil koji se brzo mora moći promjeniti u dnevni look odaberite male naušnice. Imajte na umu da male naušnice ne znače nužno neupečatljive. Odlučite li se za male dijamantne točkice recimo, koje će samo decentno proviriti ispod kose, dopušteno je staviti i neki veći komad nakita poput velikog glomaznog sjajnog sata.

Velike naušnice odlično pristaju uz toalete i haljine koje imaju relativno otvoren vratni izraz. Slobodno ih pustite da budu toliko duge da diraju ramena. Imat ćete osjećaj kao da vas neprestano netko mazi i privlačiti poglede. Ako izaberete velike naušnice imajte na umu da ne pretjerujete sa ostatkom nakita kako ne biste izgledale kao božični izlog u nekom shopping centru.

Duge naušnice odlično izgledaju na podignutu kosu ako ste u ozbiljnijoj kombinaciji odjeće koju treba malo podići. Napravite ležernu punđu i nemojte koristiit mnogo makeupa osim ako se ne radi o dramatičnim naušnicama za neki noćni izlazak. Puštena kosa i velike naušnice dobro idu uz golu kožu. Ljeto se bliži i baš biste mogle nabavite nekoliko komada za duge šetnje po morskoj obali.

Autor: L.K. Foto: Forewer/Shutterstock