Avokado u službi ljepote

avokado
Avokado, Foto: erkanupan/Shutterstock

Avokado. Ovo mesnato zeleno voće koje je svoj put iz divljih prašuma sjeverne i srednje Amerike do Europe pronašlo u 16 st., spremljeno na brodovima španjolskih osvajača, izuzetno je vrijedna namirnica kako nutritivno tako i kao kozmetička škrinjica sa blagom.

Njegovo ime potječe od španjolskog aguecate što je pak nadogradnja astečke riječi ahuacati u značenju testis kako su asteci oslovljavali ovo voće s obzirom na njegov oblik.

Avoakdo je bogat svime onime što čini dobro našem tijelu voda, ugljikohidrati, bjelančevine, vitamini i minerali. Sve one dobre stvari kojima možemo nahraniti svoje tijelo i iznutra i izvana. Unutar njega nalazimo vitamine A, B, C i E skupine, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i dobre nezasićene masne kiseline.

Stoga ako vam je potrebna njega za oštećenu, zrelu ili suhu kožu avokado je odgovor na sve vaše probleme. Zašto ne biste samo jednom tjedno uveli sasvim malu rutinu koja će dati začuđujuće rezultate. Kupite jedan zreli avokado, prepolovite ga na pola. Jednu polovicu smažite, a sa drugom krenite u kozmetičku avanturu.

Suha i zrela koža dobit će prirodnim putem sve što joj je potrebno uz masku koja se sastoji od polovice izmiksanog avokada, dvije žlice slatkog vrhnja i jednu žlicu kravljeg sira. Dovoljno je ostaviti je na licu 15-ak  minuta i zatim isprati. Nakon ovoga možete nanjeti i svoju uobičajenu hidratantnu kremu, ali primjetti ćete da to vjerojatno nije ni potrebno.

Pomješate li zgnječeni avokado, jogurt i med poboljšat ćete cirkulaciju i osvježiti kožu umorna izgleda. Avokado u kombinaciji sa pola žlice piva, jabučnog octa, bademova ulja i meda. Zanimljivo ja da avokado i limunov sok u kombinaciji  sa hranjivim slatkim vrhnjem peglaju sitne bore i borice i čine ih manje vidljivima.

Ako ne želite korisitit čitav avokado možete nabaviti i hladno prešano ulje avokada. Za dobivanje ulja korisiti se čitav plod i rezultat je ulje koje se zatim korisiti u kozmetičkoj industriji ili kao visokokvalitetno začinsko ulje u prehrani. Njeguje kožu i također se ponaša kao odlično bazno ulje.

Prirodni je baktericid, pomaže zacjeljivanju kože i nevjerojatno je dobro za njegu kose i vlasišta. Stoga trk do trgovine po nekoliko avokada, dio pojedite, sa djelom si priuštite dan ljepote i razmazite se od vrhova kose do nožnih prstiju ovom bogatom namirnicom.

 Autor: L.K. Foto: erkanupan/Shutterstock