Atkinsova dijeta

atkisonova dijeta

Robert Atkins je čovjek koji je smislio Atkinsovu dijetu, a koja se sastoji od niskih udjela ugljikohidrata. Atkisova dijeta se sastoji od 4 faze, u kojima se postupno u prehranu uvode ugljikohidrati. U nastavku vam donosimo 4 faze ove dijete.

Prva faza ove dijete traje 2 tjedna i dnevno u organizam smijete unijeti 20 g ugljikohidrata. Ugljikohidrate možete pronaći u povrću i salatama, a kao glavni obrok trebate konzumirati proteine i masti, koje u tijelo unosite putem sira, maslina, oraha, vrhnja i ostalih namirnica. Sve te namirnice imaju malo ugljikohidrata! U prvoj fazi trebate izbjegavati kruh, žitarice, šećer, alkohol, voće, tjesteninu, brašno i mliječne proizvode. Isto tako izbjegavajte konzumirati sjemenke i orašaste plodove. U prvoj fazi gubi se najviše kilograma.

U drugoj se fazi postupno dodaju ugljikohidrati, te se unos u organizam povećava svaki tjedan za 5 g. Ugljikohidrate u tijelo je najbolje unijeti putem povrća, a polako možete unositi u organizam i jogurt, bobičasto voće i orašaste plodove.

Treća faza podrazumijeva i dalje polagano unošenje ugljikohidratat u organizam, a svaki dan možete povećavati unos za 50 g. Brašno i tjesteninu možete konzumirati u vrlo malim količinama, a treća faza treba trajati barem jedan mjesec, po mogućnosti i dulje.

Na samom kraju ostaje četvrta faza koja postoji kako bi se kilogrami do kojih ste došli putem ove dijete, održe i ostanu isti tokom cijelog života. U četvrtoj fazi ćete jednako kao i u trećoj fazi u organizam unositi jednaku količinu ugljikohidrata, a ukoliko počnete osjećati glad ili vam kilogrami počinju padati, u organizam počnite unositi dobre masti, koje možete pronaći u bademu, maslinovom ulju i žlici maslaca.

Nedostaci Atkinsove dijete su negativni utjecaji na razinu kalcija u tijelu i manjak energije u obliku ugljikohidrata. Dok su sa druge strane prednosti ove dijete što osoba može sama pronaći idealnu razinu ugljikohidrata i može vrlo brzo izgubiti višak kilograma.

Autro: A.Z., Foto: Gts-27/Shutterstock