Zona dijeta

djevojka uživa u zdravom obroku

Znate li što su to eikozanodi? To su tvari koje u puno toga nalikuju hormonima, a čija je uloga zapravo kontroliranje brojnih fizioloških funkcija u organizmu koje se odnose na imunološki, živčani i kardiovaskularni sustav. Zona dijeta nadovezuje se na eikozanode tako što ih se trudi smanjiti, nastoji smanjiti one eikozanode koji mogu naštetiti organizmu. Autor dijete je poznati nutricionist Barry Sears.

Zona dijeta obuhvaća program koji se najviše usredotočava na gubitak težine odabirom određenih namirnica, pomoću kojih se nastoji uspostaviti ravnoteža između bjelančevina i ugljikohidrata.

Preporučuje unos nemasnih bjelančevina u koje se ubrajaju namirnice kao što su: svježe voće i povrće, zeleno lisnato povrće i monozasićene masti. Problem leži u tome što se mnoge namirnice koje dijeta dozvoljava smatraju lošim izborom, jer nemaju potreban omjer ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Spomenuta dijeta najviše će se svidjeti onima koji ne vole unositi puno ugljikohidrata i svima onima koji ne vole kuhati. Za njih su osmišljene pločice Zone Perfect. Opet zbog samog vremena potrebnog da bi se namirnice složile na ispravan način, mnogi ovu dijetu odbacuju zbog prekompliciranog načina pripreme hrane.

Svi koji se odluče pridražavati pravila dijete smatrat će zanimljivim način na koji djeluje. Prehrana funkcionira tako da uključuje 40 % ugljikohidrata, 30 % masti i 30 % bjelančevina. Zona je definirana kao stanje u kojem su razine šećera stabilne i gdje su hormoni u savršenoj ravnoteži.

Osim toga istomišljenici smatraju kako se ograničavanjem ugljikohidrata i dodavanjem manje masnih bjelančevina postiže ujednačena razina inzulina i glukagona. Ne samo što se na taj način kontrolira glad, nego se zbog smanjene količine kalorija gubi na težini.

Treba pripaziti kako obroci ne bi prelazili preko 500 kalorija, a međuobroci 100 kalorija. Sama dijeta dozvoljava unos praktički svega, ali s napomenom da uvijek vodite računa o pravom omjeru bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Autor: S.Š., Foto: imagesolutions/Shutterstock