Zdrav doručak tijekom trudnoće

smoothie od jabuke

Naravno, čuli ste to i prije: doručak je najvažniji obrok u danu. Ali sada kada su vam rekli da “jedete za dvoje”, ovaj obrok je još više dobio na važnosti. To je vaša prva prilika za hranjivim tvarima koje su vam potrebne tijekom cijelog dana.

Pridržavajte se općih prehrambenih smjernica – kao što je 5 obroka dnevno, više ribe, peradi, nemasnog crvenog mesa i niska razina masnoće u mliječnim proizvodima.

Nemojte se iznenaditi, sada ćete imati potrebu za dodatnim hranjivim tvarima kako bi održavali rast i razvoj vašeg djeteta. Vaše tijelo postaje učinkovitije u apsorbiranju hranjivih tvari dok ste trudni što vam omogućuje da izgrađujete zalihe vitalnih vitamina i minerala. Dakle, s tim na umu nema potrebe za pojmom “jesti za dvoje”. Daleko je važnije usredotočiti se na kvalitetu svoje prehrane.

Ako ste ljubitelj kave i kofeina, morat ćete smanjiti s onim jutarnjim šalicama jer previše kofeina tijekom trudnoće neće ići. Nastojte ne piti više od dvije šalice kave dnevno – ili ukupno 200 mg kofeina – i umjesto toga oslonite se na doručak kao izvor energije. Kombinirajte nemasne proteine (kao što je nemasno meso, grah, ili jaja) sa složenim ugljikohidratima (kao što su cjelovite žitarice i svježe voće) kako bi dobili dodatni udarac.

Jeste li primijetili da se beba kreće više s određenim namirnicama? Vaša beba možda vam pokušava reći nešto! Mi smo izabrali baš ove ideje za doručak kako bi se zadovoljili svi izazovi tijekom trudnoće, od kojih neke možete učiniti i večer ranije.

  1. Smoothie od špinata – pomiješajte 1/2 šalice običnog jogurt, šaku špinata, 1 šalicu smrznutog voća (voće pokriva okus špinata) i dodajte malo vode u blender. Ovo je jedan brzi i jednostavan doručak, pokriva sve bitne hranjive tvari, te je idealan za jutarnje mučnine, jer je lak za želudac.
  2. Zobena kaša – napravite 1/2 šalice zobi prema uputama s 1/2 šalice smrznutih borovnica. Dodajte 1 žlicu maslaca i miješajte.
  3. Jaja na sve moguće načine – onako kako ih volite. Jaja su idealna za doručak, samo pripazite da jaje nije pokvareno i sl.
  4. Veggie omlet – napravite omlet s povrćem koje volite i posipajte s pasteriziranim kozjim sirom. Dodajte svježe bilje poput bosiljka, origana i vlasca za više okusa.
  5. Sirovo povrće (paprika, mrkva, celer, krastavac) umočen u humus ili grčki jogurt.
  6. Sendvič za doručak – integralna pogača, 1 kuhano jaje, 2 kriške šunke, 1 kriška nemasnog sira.

Ako do sada niste običavali doručkovati uopće važno je da počnete, napravite od doručka cijeli ritual. Priprema i serviranje u kombinaciji s vašim omiljenim aktivnostima, slušanjem glazbe ili čitanjem novosti na omiljenim portalima ili društvenim mrežama.

Autor: S.K., Foto: VegaTeam/Flickr