Kako djetetu očuvati zdrave zube

pranje zubi
Pranje zubi, Foto: Grigoryeva Liubov Dmitrievna/Shutterstock

Da bi svome mališanu sačuvali zdrave zube i poštedili ga prečestih odlazaka zubaru potrebno je znati što najviše šteti, a što koristi zdravlju zubi. Nemojte biti lijeni, informirajte se na vrijeme i zaštitite svoje dijete. Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica trebalo bi izbjegavati sljedeće 4 osobine hrane koje se smatraju najvećim rizičnim faktorom.

1. Slatko

Slatko je nešto s čim se dijete surelo već onda kada je počeo dobivati majčino mlijeko. Međutim s vremenom su se počeli pojavljivati proizvodi koji ne samo da štete za zdravlje, nego su i pravi neprijatelj za dječje zube.

Roditelji bi svakako trebali voditi računa da njihova djeca ne jedu prečesto slatkiše i isto tako ne piju prečesto slatke napitke poput mnogih voćnih sokova koji obiluju šećerom. Treba obratiti pozornost da nije bitno koliko slatkog djeca pojedu, nego koliko često.

Najbolje bi bilo ponuditi im slatkiše nakong glavnog obroka kada je razine sline u ustima puno veća, pa se time i lakše uklanjaju ostaci hrane sa zuba. U slučaju žeđi nemojte im nuditi sokove,umjesto toga im dajte vodu, ili nezašećerene čajeve.

2. Ljepljivo

Uvijek izbjegavajte onu hranu koja se može lijepiti za zube. To su proizvodi poput meda, gumenih bombona te banana.

3. Kiselo

Kiselina isto tako može naštetiti kao i šećer. Zato obratite pozornost neka vaše dijete što manje pije limunadu. Pogotovo se štetnom smatra kombinacija slatkog i kiselog.

Nakon što ste jeli kiselu hranu nemojte odmah prati zube, jer možete oštetiti zubnu caklinu. Djetetu bi najbolje bilo da dobije čašu mlijeka koje će smanjiti preostalu kiselost u usnoj šupljini.

4. Bočice

Pije li vaše dijete iz bočice treba voditi računa o tome da mu ne ostavljate bočicu tijekom noći kao utjehu. Naime događa se toda se šećer može zadržati na djetetovim zubima. Radije mu dajte da pije iz čaše.

Najveći neprijatelji karijesa su, a samim time prijatelji zubnog zdravlja vašeg djeteta su:

1. Pravilna prehrana

Zubna caklina je najtvrđi materijal ljudskog tijela. Za normalan razvoj joj treba kalcij, fosfati i vitamin D. Stoga je važno da djeca uživaju puno mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, cijelovitih žitarica , jaja, meso i ribe.

2. Fluoridi

Fluor ima značajnu ulogu za zdravlje zubi, može čak zaustaviti početak karijesa, jača otpornost zubne cakline i smanjuje kiselost u usnoj šupljini. U hrani ga nema dovoljno zbog toga je važno koristiti zubnu pastu s dodatkom fluora.

Ako za vašeg mališana koristite zubnu pastu bez fluora preporučljivo je prehrani dodavati tabletice fluora.  Savjetujte se o tom s djetetovim stomatologom ili pedijatrom.

3. Redovita i temeljita njega usne šupljine

S čišćenjem zubi počnite od prvog zuba nadalje. U prve dvije godine je dovoljno zube djetetu očistiti jedanput dnevno . Deset sekundi četkanja zuba je na početku dovoljno. Nakon drugog rođendana djetetu čistite zube dva puta dnevno. Pasta za zube na četkici neka bude u količini zrna graška.

Foto: Grigoryeva Liubov Dmitrievna/Shutterstock