Zdrava prehrana

zdrava hrana

Jeste li znali da vam tijelo svakodnevno daje signale uz koje ukoliko ih pratite možete imati idealnu težinu i smršaviti. Koji su to signali i kako ih prepoznati donosimo u nastavku.

Kada ljudima padne energija, najčešće osjete potrebu za slatkim. To i ne čudi, jer slatko podiže raspoloženje i energiju. Kako u tijelo ne bi unijeli loše ugljikohidrate koji uz energiju podižu i razinu šećera, kada vas uhvati želja za slatkim, pojedite složene ugljikohidrate poput integralnih keksi, ili voće sa jogurtom, koje će vas jednako zasladiti, a da vam pritom neće narasti šećer.

Konzumiranjem obroka svaki dan u isto vrijeme imati ćete mnogo efikasniji metabolizam. Ljudi koji svakodnevno jedu u isto vrijeme, ne dobivaju na kilaži, jer je njihov metabolizam naučen na probavljanje hrane u isto vrijeme, zbog čega nemaju problema sa probavom. Kako ne bi poremetili hormone koji su odgovorni za osjećaj sitosti, trebali bi imati obroke svaki dan u isto vrijeme. Pravilan ritam prehrane pomaže u sagorijevanju kalorija, pa se hranite svaki dan u točno isto vrijeme.

Kako bi smršavili morate zavoljeti svoje tijelo. Osobe koje mrze svoje tijelo gube manje kila od onih koje vole svoje tijelo. Isto tako kako vam organizmu ne bi dosadila jedno te ista hrana svakog dana, morate mijenjati meni, ali na način da u jednom obroku pojedete i proteine, i masti i ugljikohidrate. Neka vam obrok bude raznolik, ali sve tri navedene stavke se moraju nalaziti u jelu, bez ponavljanja. Primjerice ukoliko ste povrće pekli na ulju, nemojte i u salatu staviti ulje, jedna masnoća je dovoljna da zadovolji organizam.

Osobe koje redovito doručkuju svakog jutra, imaju manju tjelesnu masnu. Doručak je najbitniji obrok u danu, jer organizmu daje potrebnu energiju, koja mu je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nikada ne preskačite doručak, jer ćete jedući doručak manje jesti tokom ostatka dana.

Autor: A.Z., Foto: Leonid Shcheglov/Shutterstock