BRAT dijeta

brat dijeta

Ako ste ikada imali proljev onda ste svjesni kako je u to vrijeme važno paziti na prehranu. Pažljivo odabrana prehrana je neophodna kada je u pitanju liječenje proljeva, a zbog čega se mnogi odlučuju za poseban režim poznatiji kao BRAT dijeta.

BRAT dijeta

Proljev obično ne traje dugo, a kako se može zaustaviti za kratko vrijeme, nije potrebno odlaziti liječniku. Važno je pronaći odgovarajući jelovnik s kojim će organizam dobiti sve što mu je potrebno, a da se pritom crijeva neće dodatno iziritirati.

Jeste li čuli za dijetu koja daje odlične rezultate, a uključuje nekoliko namirnica koje će vam pomoći da što lakše prebrodite probavne tegobe?

Takva dijeta uključuje banane, kuhane jabuke, rižu, biljne čajeve, kuhanu piletinu, slane štapiće i jogurt. Ukoliko je došlo i do povraćanja s BRAT dijetom bi trebali početi za dva dana nakon što su prošle želučane tegobe. Takva dijeta se sastoji od namirnica koje ćete lako probaviti i koje neće uzrokovati mučninu.

Banane su odlična namirnica kod proljeva zahvaljujući visokoj količini kalija koja će pomoći zamijeniti elektrolite. Bogate su i inulinom, tvari koja pomaže potaknuti razvoj dobrih bakterija u probavi.

Borovnice su odlične kao izvor pektina i antioksidansa te djeluju antibakterijski. Za probavne tegobe možete iskoristiti čaj od suhih borovnica tako što ćete ih kuhati nekoliko minuta.

Prilikom liječenja probavnih smetnji treba izbjegavati sirove jabuke jer mogu previše iziritirati crijevnu sluznicu. Bilo bi najbolje konzumirati kuhane jabuke budući da su tako lakše probavljive.

BRAT dijeta uključuje još nekoliko namirnica poput krekera koji će pomoći ponovno uspostaviti ravnotežu elektrolita.

Tu su još pire krumpir i riža jer se lako probavljaju. Treba izbjegavati integralnu rižu budući da vlakna mogu još više iziritirati crijeva.

Biljni čajevi su odlično rješenje kod liječenja problema s probavom. Čaj od kamilice je odličan za smanjenje grčeva i crijevnih upala, a čaj od mente umiruje probavni sustav.

Pileća prsa kuhana na pari još su jedna namirnica koju možete jesti dok se liječite od proljeva, budući da ima dovoljno proteina.

Bez obzira što se savjetuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, s jogurtom je druga priča. Potrebno je odabrati jogurt s aktivnim kulturama, a koje će pomoći uspostaviti ravnotežu bakterija u probavi. Nećete pogriješiti ako se odlučite za kefir i acidofil.

Dijeta kod proljeva

Jeste li znali koja je najbolja prehrana za proljev? Kako bi se što prije oporavili potrebno je piti puno vode i izbjegavati kofein i alkohol. Ako uz proljev imate problema i s povraćanjem, potrebno je piti nekoliko manjih gutljaja da ne bi dehidrirali i da se dio tekućine zadrži u tijelu.

Hranu je potrebno uzimati svaka tri sata i izbjegavati pržena i masna jela. Pritom treba paziti da se smanji konzumacija rafiniranog šećera kao i jednostavnih ugljikohidrata.

Treba smanjiti konzumaciju voća s visokim postotkom šećera, a pritom se misli na grožđe, ananas i lubenicu.

Na jelovniku bi se trebale naći juhe od goveđeg i pilećeg mesa te usitnjenog povrća. Od mesa možete jesti teletinu, piletinu, junetinu i puretinu.

Jaja isto možete jesti, ali ona moraju biti tvrdo kuhana. Od začina u obzir jedino dolaze sol, jabučni ocat i limunov sok.

Kako se ova dijeta prvi put pojavila 1926. godine i najviše se primjenjivala kod djece, smatra se kako je sigurna za najmlađe, što znači da sve navedeno možete primijeniti i kod djeteta ovisno o njegovim potrebama.

Jedini nedostatak ovakve dijete je što ne pruža odgovarajuću prehranu za sve one koji se trebaju oporaviti, budući da nema dovoljno masti i proteina. Zbog toga se ne savjetuje prakticiranje takve prehrane duže od dva dana.

Autor: S.Š., Foto: auremar/Shutterstock