Što bebe ne smiju jesti

korica kruha

Vjerojatno su mnogi roditelji čuli onaj stari trik da daju djetetu koricu kruha da žvače, onda kada mu počnu rasti zubi, jer će mu na taj način olakšati. No, to nije točno i to ne bi smjeli prakticirati. U nastavku vam donosimo par primjera.

Ako djetetu date da grize koricu kruha ono se može zagušiti komadićima kruha. Grickajući koricu kruha, djetetu komadići kruha mogu otići u dišne puteve prilikom disanja i zatvoriti mu dišne kanale u potpunosti. Ukoliko ne reagirate na vrijeme dijete može umrijeti!

Žvakanje korice kruha potječe iz starog doba, kada je korica bila jedino sredstvo za oštrenje malih zubića. Kada bi se bebi dala korica kruha, trebalo se stalno stajati uz nju i paziti na nju.

Naravno da dijete treba naučiti žvakati, ali joj prvo trebaju izrasti zubići da bi učila žvakati. Za uvođenje krupnije hrane djetetu, trebaju mu narasti svi zubići kako bi ono bilo spremno za velike zalogaje.

Kada dijete navrši oko dvije godine, tek tada je spremno za žvakanje krupnije hrane, do tada hrana treba biti kašasta. Kada počnete djetetu davati krupniju hranu koja se teže žvače, trebate biti uz njega sve dok ne nauči samostalno žvakati, i kada budete sigurni da se ništa loše ne može dogoditi.

Ukoliko vam se dijete zagrcne krutijom hranom, obavezno trebate uzeti dijete u naručje i okrenuti ga naprijed da gleda prema dolje. Nakon toga dijete lupkajte par puta po leđima, da mu pomognete da izbaci hranu van.

Uovom položaju obavezno držite dijete cijelo vrijeme, kako bi u slučaju da povrati, sastojak otišao na usta, a ne u dišne puteve. Nakon ove situacije nemojte hraniti dijete barem sat vremena, te ga nemojte stavljati na spavanje barem sljedećih pola sata. Obavezno pratite djetetovo ponašanje.

Ukoliko dijete i dalje otežano diše, te počinje plaviti obavezno ga odvedite kod doktora. Isto tako ako je dijete i par sati nakon tog događaja nemirno ili stalno kašlje, morate posjetiti liječnika.

Autor: A.Z., Foto: Joe Gough/Shutterstock