Začini koji ubrzavaju metabolizam

ubrzavanje metabolizma

Kad vas muči višak kilograma, znate da imate problema i sa metabolizmom. Ukoliko ste se odlučili izgubiti višak kilograma, u tome vam uvelike mogu pomoći razni začini koji će ubrzati vaš metabolizam.

Začin koji se sigurno najčešće koristi u našoj kuhinji i prilikom pripremanja raznih jela, je peršin. Peršin je začin koji je odličan za ubrzanje metabolizma, a osim ubrzanja metabolizma peršin čisti jetru od štetnih materija i masnoća.

Kurkuma je isto jedan od začina koji je dobar za ubrzanje metabolizma, jer glavni sastojak kurkume kurkumin je odličan za sprječavanje mnogih bolesti. Osim što kurkumin ubrzava metabolizam, on je jak antioksidans.

Preporuča se što češće u svoju prehranu uvrstiti cimet, koji bi bilo dobro s vremena na vrijeme dodavati svojoj prehrani. Ukoliko svojoj hrani dodate cimet, on može smanjiti razinu inzulina za 20 %. Cimet je odličan za zdravlje srca, pa ga se često preporuča srčanim bolesnicima. Cimet možete konzumirati tako da ga dodate u kavu ili čaj, te da u marinadu za glavno jelo dodate začina od cimeta. Osim što je vrlo zdrav, cimet je i vrlo ukusan, pa ga se ne morate bojati okusiti.

Osim mnogih ljekovitih svojstava koje pruža đumbir, đumbir je odličan i za mršavljenje. Đumbir u sebi sadrži jedan ljuti sastojak koji je odličan za ubrzavanje metabolizma. Osim u obliku čaja, đumbir možete koristiti i kao dodatak raznim jelima, kojima će dati savršen okus, a zbog svojih sastojaka će vas držati dugo vrijeme sitima, što će pospiješiti proces mršavljenja.

Poznati prirodni lijek je i bijeli luk, kojim osim za pripremu svakodnevnih jela, može poslužiti i za mršavljenje. Preporučuje se konzumirati bijeli luk u kombinaciji sa sokom od zelenog povrća, ovaj napitak trebali bi konzumirati svaki dan. Bijeli luk je odličan u topljenju masnoća.

Osim u ubrzavanju metabolizma, čili papričice su odlične za sagorijevanje masti. Ljudi koji često konzumiraju čili papričice imaju vitkiju liniju, a ukoliko ne volite toliko ljuto, možete konzumirati i obične paprike, samo ih morate učiniti dodatno pikantnima kako bi imate utjecaja na metabolizam.

Autor: A.Z., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock