Najbolji odgoj djece

sretno dijete

Kako bi djeca izrasla u sretne osobe koje znaju što žele od života, kroz njihovo odrastanje im trebate postavljati pitanja, koja će ona usvojiti, te će ih sama sebi kasnije postavljati kada budu odrasli ljudi. Koja pitanja trebate postavljati svojoj djeci, donosimo u nastavku.

Prije spavanja postavite pitanje djetetu, koji dio u danu je za njega bio najljepši. Na taj način učite dijete da prije spavanja razmišlja o pozitivnim stvarima, a da zaboravi negativne. Kasnije kada dijete odraste, prije spavanja će razmišljati samo o dobrim stvarima.

Kako bi dijete bilo sretno, svaki dan mu postavite pitanje na čemu je zahvalno toga dana. Zahvalnost i sreća su usko povezani, pa ovo pitanje nemojte nikako izostaviti.

Kada vam dijete priđe sa problemom i traži vašu pomoć, ono što vi trebate napraviti je pitati dijete, kako će riješiti taj problem. Nikada ne smijete vi rješavati problem djeteta umjesto njega, jer mu na taj način nimalo ne pomažete. Ukoliko vaše dijete ne zna kako da riješi problem, ponudite mu da zajedno dođete do rješenja, ali trudite se da uvijek uključite i njega u rješavanje problema, jer ćete samo na taj način od njega stvoriti osobu koja je sigurna u sebe.

Kada vam dijete kaže da mu se nešto loše dogodilo, nemojte ga odmah ići tješiti ili mu skretati pažnju na nešto drugo kako bi zaboravilo, nego ga pitajte kako se osjećalo u tom trenutku. To pitanje će pomoći vašem djetetu da postane svjesno svojih osjećaja, te da se nauči nositi sa njima.

Svaki dan postavite pitanje djetetu tipa što misli kako se njegov prijatelj ili brat osjeća. Na taj način ćete stvoriti suosjećanje kod svog djeteta, što će mu pomoći da postane bolji čovjek kad odraste.

Svaki dan učite dijete kako može život gledati i sa vedrije strane, pa sve i kada mu se događaju samo loše stvari. Kada se dogodi neka loša situacija za vaše dijete, pomozite mu kako da tu situaciju riješi najbolje što može.

Učite dijete da je svaki dan i svaka situacija jedno novo učenje, pa tako kada dijete gleda crtić ili neki film, učite neke nove stvari, koje još do sada niste.

Autor: A.Z., Foto: Yaruta Igor/Shutterstock