Za što se koristi aloe vera

aloe vera

Aloe vera je porijeklom iz Afrike i koristi se u terapeutske svrhe više od 4.000 godina. Nisu bez razloga ovu biljku tijekom stoljeća nazivali “čudesnom biljkom”, “rajskim blagoslovom”, “eliksirom života” i “biljkom života”, jer njene blagodati su mnogobrojne.

Aloe vera ima zaista nevjerojatna svojstva, a poznato je kako u sebi ima oko 240 ljekovitih i hranjvih sastojaka, zbog čega ima ljekovit učinak. Brojna provedena istraživanja potvrdila su koliko je ale vera potrebna za zdravlje svakog pojedinca.

Aloe vera ima višestruko pozitivno djelovanje, a pored toga što pomaže kod ublažavanja astme i alergije, aloe vera služi kao štit od mnogih bolesti. Tako djeluje kao štit od dijabetesa i tumora te visokog tlaka. Korisna je i u borbi protiv bakterija, virusa i parazita. Aloe vera pomaže poboljšati cirkulaciju, regulirati razinu šećera u krvi, a osim toga ona sprječava i bolesti krvnih žila.

Ljekovitost aloe vere proizlazi iz njenog soka, a koji u sebi sadrži folnu kiselinu, kalcij, aminokiseline, željezo, magnezij, enzime te vitamine kao što su: A, B9, B12, B6, B3, B1, B2, C i E.

Aloe vera blagotvorno djeluje na probavni trakt i gastroprobavne funkcije. Svakodnevno redovno uzimanje samo tri žličice soka aloe vere pospješit će probavljanje proteina i apsorpciju hranjivih sastojaka, olakšati prohodnost crijeva te uravnotežiti crijevnu floru.

Aloe vera ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja, ako se borite s viškom kilograma najzdraviji sastojak koji biste trebale uvrstiti u svakodnevnu prehranu je upravo aloe vera. Odličan je pripravak za drenažu jer otklanja toksine iz organizma.

Pojavljuje se u čistom obliku ili pomiješana sa biljnim sokovima. Može se kupiti u različitim oblicima, kao gel, sok, u tabletama i kapsulama, a postoje proizvodi koji su posebno namijenjeni čišćenju debelog crijeva i kao pomoć pri probavljanju hrane.

Brojni stručnjaci uspjeli su se složiti kako je aloe vera u samom vrhu kada su u pitanju najljekovitije biljke. Bez obzira kako je koristili, bilo to iznutra ili izvana, ona će ima pozitivni učinak na vaše zdravlje.

Autor: D.K., Foto: HL Photo/Shutterstock