Ljekovita biljka valerijana

valerijana biljka

Valerijana je ljekovita biljka koju mnogi zovu odoljen ili mačja trava. Ona je odličan lijek za smirenje, jer opušta živčani sustav. Najviše je se koristi za liječenje nesanice, živčanih oboljenja i glavobolje.

U alternativnoj medicini je široko rasprostranjena upotreba korijena ove biljke, koji se koristi kao lijek za razdražljivost i nesanicu, napetost i dobar i čvrst san. Korijen valerijana je odličan za pomoć kod prestanka pušenja, prema kojem stvara odbojnost i gađenje.

Valerijana je savršen lijek za srčanu aritmiju, histeriju, napad panike, glavobolje, anksioznosti, povišen krvni tlak, bolnih menstruacija i grčeva u mišićima.

Bitan sastojak valerijane je valerijanska kiselina i kvalitetno eterično ulje, koje pruža umirujuće djelovanje. Lijekove napravljene od ove ljekovite biljke, možete pronaći u obliku tableta, tinkture i kapsula.

Njeni proizvodi najviše se preporučuju ljudima koji imaju problema sa stresom, nervozom i nesanicom. Ovi proizvodi mogu se nabaviti bez lječničkog recepta.

Ukoliko pijete čaj od Valerijana, smijete ga popiti dvije do maksimalno tri šalice na dan. Ukoliko vas muče problemi sa nesanicom, popijte jednu šalicu čaja prije spavanja. Čaj se kuha tako da žličicu korijena ove biljke prelijete sa 2dcl prokuhane vriće vode, pa prije konzumacije ostavite 5 minuta da odstoji.

Kad čaj odstoji 5 minuta, procijedite ga i popijte. Nakon što se čaj procijedi, ima gorak okus, no možete ga kombinirati i sa drugim biljkama. No prilikom kombinacije sa drugim biljkama, trebate pripaziti da te druge biljke nemaju umirujuće djelovanje. Nakon tri tjedna uzimanja ovog čaja, trebate napraviti pauzu, kao se ne bi javile mučnina i glavobolja.

Kada se uzimaju preporučene doze, nisu poznate nikakve nuspojave, niti jedne vrste lijeka od valerijane. Ne stvara ovisnost, no ukoliko konzumirate više od preporučene doze, može doći do apstinencijske krize, pogotovo ukoliko naglo prekinete sa uzimanjem lijeka.

Miris korijena posebno djeluje na mačke, zbog kiseline koje sadrži ova biljka. Kada mačke osjete miris ove biljke, postaju u potpunosti hipnotizirane.

Ukoliko koristite lijekove za smirenje ili konzumirate alkohol, nemojte konzumirati valerijanu. Ne konzumirajte ovu biljku u nijednom obliku, ako ste trudnica, dojilja, vozač ili upravljate opasnim strojevima. I pripazite na dozu koju uzimate, jer prevelika doza može izazvati teškoće s buđenjem, glavobolju i uznemirenost.

Autor: A.Z., Foto: Fotografiche/Shutterstock