Utjecaj emocija na ponašanje

Svađa na poslu

Postoje brojni članci, tekstovi i knjige o emocionalnoj inteligenciji koji govore kako vam ona može pomoći ostvariti svoje privatne i poslovne uspjehe. Ali znamo li što je emocionalna inteligencija? Ona je sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja emocijama, bilo svojim bilo tuđim. Ona je emocionalna i društvena vještina.

Emocionalna inteligencija upravlja našim osjećajima i ponašanjem te ako je znamo koristiti, ona ide u našu korist. Svi znamo da naše postojanje ispunjavaju osjećaji, a ti osjećaji bez obzira gdje bili i što radili, utječu na nas. Kroz dan nam se događaju razne situacije koje izazivaju različite osjećaje kao što su ljutnja, sreća, tuga, uzbuđenje, tjeskoba, bijes. Kada imamo sastanak s nekim tko nam se jako sviđa, kada dobijemo poklon, kada nas pokude na poslu, sve je to popraćeno našim osjećajima.

I u snu imamo puno osjećaja, snovi ih pobuđuju. Oni postoje u nama i da ih nemamo život bi bio nezamisliv i dosadan. Kako bismo bolje znali reagirati, trebamo upoznati svoje osjećaje, trebamo ih znati koristiti jer ako ne znamo , mogu negativno utjecati na naše odluke.

Ljutnja je osjećaj koji je osjetila svaka osoba i osjeća je iz različitih razloga. Kada dijete dođe iz škole i donese lošu ocjenu, to će vas uznemiriti jer znate da ste mu zabranili igranje igrica zbog loših ocjena, a nije vas poslušao. A ako vas netko naživcira u prometu, možete biti ne samo ljuti nego bijesni!

Pretjerani bijes ili nemogućnost kontroliranja bijesa može biti destruktivno. Ako zbog loše ocjene udarite dijete ili zabijete se u auto jer vas je naživcirao, to će vam donijeti više nevolja pa i kaznu.

Mnoge obitelji su se raspale jer roditelji nisu znali držati emocije pod kontrolom. Neki se roditelji ne mogu vidjeti, a da se ne posvađaju. Tužno je, ali mnogo djece ima nisko samopouzdanje jer njihovi roditelji ne mogu kontrolirati svoje emocije pa se iskaljuju na njima govoreći im pogrdna imena.

Život će vam biti u problemima ako dozvolite da vas kontroliraju emocije i utječu na vaše ponašanje i odluke. Osim vas, one pogađaju i vaše najbliže, a ako ih znate kontrolirati, one će pozitivno utjecati na vaš rast i razvoj.

Autor: S.G., Foto: auremar/Shutterstock