Kako se pametno svađati

svadja

Svađe i prepirke su sastavni dio svakog odnosa. Nije moguće s nekim dijeliti život, a nikada se ne posvađati pa makar oko najmanjih sitnica kao što je pranje suđa. Razmirice nije najbolje rješavati dernjavom i vrijeđanjem, ali mirna rasprava će vam sigurno više pomoći nego odmoći u odnosu.

Često se dogodi da u afektu govorimo stvari koje zapravo ne mislimo samo kako bismo više povrijedili partnera, a nakon toga nam bude žao. Pokušajte se mirno skoncentrirati na pravi problem i ne napadati partnera bez razloga. nemojte da se vaše svađe pretvore u obostrano vrijeđanje jer to može ostaviti trajne posljedice.

Govoriti partneru da je beskoristan i lijen će mu se urezati puno duže u pamćenje nego da ste mu objasnili kako mora nakon jela staviti suđe u suđericu. On će vjerojatno i zaboraviti oko čega ste se svađali, ali zapamtit će što ste mu izrekli jer ga je to zaboljelo.

Nerijetko se dogodi da se svađate oko jedne stvar, a na kraju prepirka završi na drugim stvarima koje ne volite kod partnera ili izvlačite stare svađe na površinu. Pokušajte se radije držati te situacije i riješiti je do kraja. Uvijek budite iskreni i situaciju rješavajte do kraja kako je ne biste kasnije niti mogli izvaditi ispod tepiha. Ako se rasprava vodi samo o jednom problemu, puno prije će se riješiti nego ako krenete izvlačiti drugo “prljavo rublje”.

Svađe isto započinjemo da ni ne znamo zašto se svađamo niti što njome želimo postići. Zbog toga se samo vrtite u krug, a niste ništa riješili. Ako već odlučite započeti razgovor koji može završiti svađom, razmislite koji vam je krajnji cilj, što želite postići i budite spremni slušati drugu stranu. Ako se rasprava i pretvori u svađu, lakše ćete doći do zajedničkog kompromisa ako znate koji vam je krajnji cilj.

Ne preuzeti odgovornost za započetu svađu, nego demonstrativno odlaženje iz prostorije je loše. Ako se rasprava pretvori u svađu, nemojte da vam ego ne dozvoli da se ispričate zbog toga. Svi mi znamo ponekad bespotrebno planuti, ali je bitno znati ugasiti vatru i dati ruku pomirenja.

Autor: S.G., Foto: Doruk Sikman/Shutterstock