Uštipci sa nadjevom od mesa

teleće meso

Slani uštipci su obrok koji će dobro poslužiti ako svoje goste želite iznenaditi nečim ukusnim, ali i zasitnim. Uz njih paše umak po vašem izboru ili ukiseljeno povrće. Recept je interesantan i jednostavan stoga slijedite upute u nastavku.

Napravite nadjev od teletine, izbodite oblatne okruglim kalupima, umočite ih u vodu, na svaki komad stavite kuglice nadjeva veličine oraha, preklopite oblatne kao uštipke, umočite u kvalitetno tijesto za mutvaru (“Šmarn”) i pecite na masti.

Paštetice od tijesta za mutvaru

Napravite tijesto za mutvaru od 4 dcl vrhnja, 5 žumanjaka, 3 dcl brašna, snijega od 5 jaja i soli. U junećem loju zagrijete kalup u obliku vrčića ili sl. uronite ga sa vanjske strane u tijesto, čim se na njega nešto uhvati, prenesete tijesto na vruću mast i pečete dok ne dobije lijepu smeđe žutu boju. Na situ obloženom bugačicom odvojite “pašteticu” (tijesto)  od kalupa, kalup ponovo stavljate u mast, prije nego što zahvatamo tijesto. Punjene “paštetice” ostavite na toplom do upotrebe i prekrijete ih ubrusom.

Male Kobasice od prženog tijesta/fritata

Sa raguom, mozgom ili kosanim mesom. Na fritate nanesete hladni i ne previše sočni ragu ili meso peradi spojeno/povezano mesnim bešamelom, ili pirjani mozak (od teleta) ili kosano meso ležirano žumanjcima, zamotate male kobasice, odrežete na krajevima i u sredini uvaljate u jaja i mrvice i pečete na masti.

Punjene palačinke

Teleće “brizle” prelijete kipućom vodom, očistite kožicu, te sitno iskosate. Istovremeno na maslacu pržite luk ili vlašac, dodate “brizle” i postepeno dolijevate 1 dcl bijelog vina, zatim propasirani teleći mozak. Kada se sok ispirja, smjesu nanesete na palačinke, presložite ih u sredini, poslažete na plitki pladanj, polijete s 2 dcl kiselog vrhnja, posipate ribanim parmezanom i ostavite u pećnici 3/4 sata.

Foto: senol_g/freeimages