Nadjeveni uštipci od dizanog tijesta

nadjeveni uštipci

Ukoliko ste navikli na slatke uštipke nije rečeno da su slani manje ukusni. Puniti ih možete sa raznim nadjevima po želji, a mi vam donosimo recept sa punjenjem od ragua odnosno bolonjez umaka. Za što bolji ukus umaka koji ste prethodno pripremili možete dodati malo muškatnog oraščića i malo mlijeka.

Napravite lagano istučeno tijesto s pjenicom od 28 dkg brašna, 10 dkg maslaca, 2 žumanjka, 2 dkg pjenice i potrebne količine mlijeka, pustite da se digne i zatim oblikujte kuglice/loptice koje slažete na lim, ostavite da se još malo dignu pa zatim pečete.

Koricu lagano izgrebete, odrežete poklopac, uštipke izdubite, punite kosanim mesom ili raguom i na njih stavite poklopac koji ste iznutra namazali jajetom. Sada umutite jaja sa malo mlijeka, time prelijete uštipke, ostavite da odstoje 1/4 sata i pecite na masti ili ulju dok ne dobiju lijepu žutu boju.

Također, ako želite možete razvaljati tanko tijesto, kalupom vaditi male uštipke koje punite kosanim mesom (kao pokladnice), ostavite da se dignu, pecite na masti ili ulju i posipate parmezanom.

Od dizanog tijesta možete pripremiti i male kobasice ili paštetice od rezanaca, a u nastavku pročitajte kako.

Male kobasice od dizanog tijesta:

Tanku kobasicu-pečenicu izrežete na komadiće duljine malog prsta, uronite u rijetko dizano tijesto i lagano pecite na masti.

Paštetice od rezanaca

Fine rezance od 3 žumanjka kuhane u slanoj vodi, procijedite, stavite na vrući maslac, dodate malo soli i papra i pustite da vlaga ispari, nakon toga umiješate ribani parmezan, pa smjesu nanesete na poklopac posude u sloju debljine tri prsta. Kada se ohladi, vadite ih manjim kalupom za uštipke, uvaljate u mrvice, zatim u jaja, pa opet u mrvice pomiješane sa sirom, s gornje strane manjim kalupom učinite urez za poklopac i pecite na masti ili ulju.

Foto: scampisi/freeimages