Kako dijete naučiti čitati

učiti čitati
Curica uči čitati, Foto: Ilike/Shutterstock

Brojni roditelji žele svojoj djeci pomoći da nauče čitati. Neki to čine jer se djetetu bliži škola, neki jer vide da dijete pokazuje interes, a neki jednostavno žele da njihov mališan što prije savlada čitanje. Tu je nekoliko savjeta kako potaknuti dijete na čitanje i pomoći mu da ga što prije savlada, a u obzir se uzima i dob djeteta.

ZA MANJU DJECU

Razgovarajte sa svojim djetetom dok ga hranite, kupate ili presvlačite

Komunikacija je ključ svega. Isto se tako pokazalo kako je ona neizbježna kod odgoja djeteta, odnosno ako želite postići da vaše dijete izraste u osobu kakvu ste htjeli.

Govorite ili pjevajte jednostavne pjesmice

Pokušajte s djecom raditi na razvoju pismenosti. To možete tako što ćete mu često pjevati jednostavno pjesmice i pričati kratke priče, gdje će moći razvijati svoju maštu te isto tako predvidjeti kraj priče.

Ponudite djetetu slikovnice

Djetetu uvijek trebate nuditi razne slikovnice pomoću kojih će vrlo rano imati pristup književnosti te će vrlo rano već počet razvijati maštu o likovima o kojima je čitao.

ZA NEŠTO VEĆU DJECU

Neka uz pomoć knjiga djeca uče pitati i odgovarati

Vrlo brzi razvoj i mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju (tko?, što?, gdje?, kako?) pružaju mnogo prilika da roditelji upotrijebe knjige kako bi pomogli djeci da postave pitanja i odgovore na njih.

Dok djeci čitaju knjige, roditelji mogu postavljati pitanja koja će djetetu pomoći da uvježba novo što uči (“Kako kaže krava?”), da nauče nešto o uzroku i posljedici (“Što će se dogoditi?”), te razviju vještine razvrstavanja i organiziranja.

Komentirajte stvari koje se događaju oko Vašeg djeteta tijekom cijelog dana

Odrasli pomažu djeci da obrade događaje oko njih tako da ih komentiraju: “Pitam se tko ovdje živi?”, “Što nam ovaj znak kaže, što moramo učiniti?”, “Gdje je mlijeko za doručak?”, “Zašto je ovo mokro?”.

Ohrabrite svoje dijete da upotrebljava bojice, flomastere i olovke

Djeca postupno razvijaju vještine fine motorike koje su im nužne za držanje i uporabu pribora za pisanje. Zbog toga što je pisanje dio iskustva pismenosti, pružanje djetetu iskustva nadziranih aktivnosti pisanja i crtanja nije samo važno, već i zabavno, jer djeca istražuju svoj pristup životu “Ja to radim sam!”.

ZA PREDŠKOLCE

Stvorite okružje bogato tiskanim materijalima

Predškolci su vrlo svjesni znakova i simbola koji predstavljaju njihovo ime, godine, mjesto gdje žive, materijale koje upotrebljavaju i druge aspekte njihovog svakodnevnog iskustva. Roditelji mogu naviknuti svoju djecu da čitaju i pišu pokazujući im javne znakove (prometne znakove, oglasne ploče, oznake na vratima itd.).

Tražeći njihovu pomoć u pisanju popisa namirnica i igrajući organizirane (abecedni Bingo) i spontane igre (“Ajmo potražiti slovo B”).

Iskoristite kupnju namirnica da potaknete čitanje

Premda odlazak u kupovinu s malim predškolcem može biti zahtjevan, potraga za određenim namirnicama ili proizvodima određenih proizvođača stvara prilike da djeca nauče “čitati” pakiranja i različite natpise.

Iskoristite pripremanje obroka da bi poticali čitanje

“Čitanje” recepta, napisanog ili nacrtanog, pomaže predškolcu da nauči orijentaciju slijeva na desno koja je važna za iskustvo čitanja. Djeca također mogu povezati pisani jezik s naputka za pripremu jela s pravim namirnicama, što im pomaže da shvate vezu između pisanog materijala i objekata koje pismo predstavlja.

Foto: Ilike/Shutterstock