Što kada dijete laže

dijete laž

Dječja je laž najčešće prolazna i bezopasna pojava, no roditelji često pribjegavaju kazni kako bi spriječili laž. To je skroz pogrešna metoda kojom dijete neće naučiti apsolutno ništa!

Djeca vrlo često lažu jer miješaju istinu s izmišljenim ili u snu viđenim stvarima. Takva vrsta laži je najčešće proširena među djecom predškolske dobi, ali to zapravo i nisu laži. Ta djeca samo miješaju stvari, ne idu lagati u smislu koji nam je svima poznat kao laž!

Dobar dio laži djece potječe iz želje koja je u osnovi dobronamjerna. Tako znaju lagati kako bi sačuvali zajedničke tajne, kako bi zaštitili prijatelja ili možda nekome priredili ugodno iznenađenje. Nekad dijete zna lagati kako bi se u očima drugoga prikazalo onakvim kakvo nije, osobito ako se osjeća manje vrijednim od svojih prijatelja.

Što se tiče kažnjavanja i laži, znanstveno je dokazano da najviše lažu upravo ona djeca koja su grubo kažnjavana, osobito fizički. Naime, strah koji se pritom javlja kod te djece zbog kazne koju dobivaju, će ih definitivno nagnati na novu laž. Uostalom, ako se radi o onoj laži koju dijete ne može raspoznati je li u pitanu san ili nije, nema smisla zbog toga ga kažnjavati.

Ukoliko je pak razlog jer se dijete osjeća manje vrijednim, onda mu treba pomoći da se nauči biti ponosan na sebe i dobro se osjećati u svojoj koži. Kažnjavanje mu neće pomoći da afirmira vlastitu ličnost, već suprotno.

Roditelji moraju znati, a i prihvatiti, da kao i oni sami, i dijete ima svojih tajni. Roditelji ne smiju dovoditi dijete u situaciju da ono laže kako bi zaštitilo sebe. Npr. ako je dijete razbilo čašu i zna ako prizna da je razbilo čašu da će dobiti kaznu, onda će ono da “spasi sebe” vrlo vjerojatno pribjeći laži. Da bi se takve stvari spriječile, roditelji mu trebaju znati oprostiti ono što je priznalo, a pritom ga ne zastrašivati i kažnjavati.

Ukoliko su roditelji iskreni i stalno ponavljaju da je laž loša, takvo će biti i dijete. Neiskren roditelj ne može očekivati od svoga djeteta iskrenost. Dijete svaki dan sve više raste i razumije, stoga mu treba od samog početka pružiti uzor na vlastitom primjeru.

Autor: Tajana, Foto: AJP/Shutterstock