Trikovi koji usporavaju starenje mozga

ulični ples

Mozak je vrlo fleksibilan, a s godinama raste i sposobnost prilagodbe i obnavljanja. Dobro stanje mozga održava se jednako kao i zdravlje tijela, vježbanjem. Postoje vježbe kojima možete stimulirati rad mozga, bez korištenja lijekova.

Vježbe za poboljšanje pamćenja

Svaki dan vježbajte mozak kako bi ostao u formi.Važno je mozak održavati aktivnim i opskrbljivati ga svaki dan novim informacijama. Da bi intelektualne vježbe bile učinkovite trebaju biti raznolike. Važno je isprobati niz različitih zadataka i upuštati se u nove izazove.

Da bi učinak bio bolji vježbe trebaju biti sistematične. Dakle, potrebno je odrediti vrijeme za mentalne vježbe. Učenje napamet metoda je kojom se ne postižu dugotrajni zadaci. Važno je razumjeti informaciju na što dubljoj razini. Važno je dati smisao onome što pamtite.

Mentalne vježbe

Slušajte Mozarta. Istraživanja su pokazala da slušanje klasične glazbe potiče razvoj inteligencije. Dosad, Mozart je jedini skladatelj za čija je djela dokazano da pozitivno utječe na razvoj inteligencije.

Doktor filozofije Gordon Shaw ustvrdio je da složena organizacija, tematika i ritam Mozartove glazbe oslobađa moždane putove zaslužne za kognitivno razmišljanje i rješavanje problema.

Čitajte klasike

Čitanje je jedan od najboljih načina za održavanje mentalne bistrine. Odaberite štivo koje zahtjeva određeni mentalni napor.

Igrajte društvene igre

Barem jednom tjedno zaigrajte neku od kartaških ili drugih igara poput šaha, domina i slično. Rješavajte križaljke, rebuse ili zagonetke. Jedna od popularnih vježbi za um je sudoku. Postoji više razina varijacija i težine.

Naučite nešto novo svaki dan

Svaki novi podatak stvara dendrite u mozgu. Nije važno što naučite, važno je da vježbate mozak učeći nove stvari.

Usvojite novu vještinu

Učenje novih vještina otvara nove horizonte i održava mozak aktivnim. Upišite tečaj stranog jezika, naučite svirati neki instrument. Upišite tečaj izrade keramike, tečaj joge ili borilačkih vještina. Upišite satove plesa. To je dobar način stimuliranja nastanka novih dendrita, a pritom ćete se i zabaviti.

Održavajte društvene odnose

Upotpunite svoj društveni život tako što ćete postati članom neke udruge ili organizacije. Radite neke nove stvari sa starim prijateljima ili pokušajte ostvariti kotakte s nepoznatim osobama.

Vježbajte

Osobe koje provode neku tjelesnu aktivnost bistrije razmišljaju i imaju više energije. Vježbanje povećava količinu kisika u tijelu budući da jača srce i poboljšava protok kisika u krv.

Autor: D.K., Foto: Pavel L Photo and Video/Shutterstock