Svinjetina na roštilju

svinjski-kotlet

Možete li zamisliti pripremu mesa bez roštilja? Teško je zamisliti da ne postoji jedan od najpopularnijih načina pečenje mesa i povrća kojim namirnice zadrže sve okuse, a ujedno se ispeku baš kako treba. Svinjetina je meso koje se najčešće peče na roštilju.

Bez obzira na koje se meso odlučili dobro je znati kako svaki komad treba pripremiti da bi okus kasnije na roštilju bio vrhunski. Priprema mesa podrazumijeva namakanje pojedinih dijelova mesnih odrezaka u sosu od češnjaka, malo soli, peršina, crvene paprike u prahu itd. Odabir začina ovisit će o tome što više volite jesti i o kakvom se mesu radi.

Marinada je najpotrebnija kod piletine i povrća jer se radi o namirnicama koje bi nakon pečenja mogle biti suhe i tako manje sočne. Ključ dobre marinade leži u tome da se meso i povrće natopljeno raznim začinima nalazi u hladnjaku barem nekoliko sati, kako bi se začini stigli upiti i tako hrani dali poseban okus.

Nije važno jeste li začinili samo povrće ili meso, pravi znalci se slažu kako sve začinjene namirnice trebaju odstajati sat vremena na sobnoj temperaturi prije nego što se stave na roštilj. Tako će hrana mati bolji okus i lakše će se ispeći.

Prilikom odabira mesa za roštilj poželjno je da ne bude krto jer će tako meso biti još suše, a zbog čega se upravo vratina smatra najboljim odabirom za pripremu roštilja. Upravo je zbog vratine svinjetina najčešće meso koje se može vidjeti na rešetki. Pored vratine svinjsko meso koje se preporučuje za roštilj, a koje mnogi vole pojesti su sočne kobasice.

Odlučite li se za svinjske kotlete, možete ih odrezati od svinjskog karea debljine 1 do 2 cm, posoliti i nakon toga ispeći na roštilju prema jačini žara između 5 i 7 minuta. Možete pečeni kotlet začiniti s malo kosanog češnjaka.

Ako želite ispeći male svinjske odreske, njih ćete odrezati od svinjske pečenke ili od ruže svinjskog buta u obliku okruglih medaljona.

Uz svinjetinu na roštilju dobrodošli su razni umaci ako mislite da meso neće biti dovoljno. Od umaka preporučuje se kombinacija kiselih krastavaca i malo kiselog vrhnja. Na zagrijanom ulju stave se narezani komadići krastavaca, doda kiselo vrhnje i voda te gustin na kraju kako umak ne bi bio rijedak. Dobar tek!

Foto: Joe Gough/Shutterstock