Što napraviti kada beba nema stolicu? (15 savjeta)

Što kada beba neutješno plače? Što napraviti kada beba nema stolicu? Roditeljstvo donosi mnoge radosti, ali i izazove, a jedan od čestih izazova s kojim se mladi roditelji suočavaju je pitanje probave njihove novorođenčadi.

Jedno od ključnih pitanja koje često zabrinjava roditelje je: što napraviti kada beba nema stolicu? Ovo može biti posebno zabrinjavajuće za nove roditelje koji još uvijek uče prepoznati normalne obrasce i ponašanja svojih mališana. 

što napraviti kada beba nema stolicu
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom članku, istražujemo ovu delikatnu temu, pružajući korisne informacije i savjete od strane pedijatara i stručnjaka za dječju prehranu. Naš cilj je pružiti jasan uvid u to kada se treba zabrinuti, koje su normalne varijacije u učestalosti stolice kod beba, i kako na siguran i nježan način pomoći vašem malenom ako dođe do problema s probavom.

Kada beba nema stolicu, roditelji mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi pomogli svom djetetu. Važno je zapamtiti da se uvijek savjetujete s pedijatrom prije poduzimanja bilo kakvih mjera, osobito ako je beba vrlo mlada ili postoje drugi zdravstveni problemi. 

15 savjeta o tome što napraviti kada beba nema stolicu

1. Hidratacija

Kada se suočavamo s problemom što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od važnijih faktora na koji treba obratiti pažnju je hidratacija. Hidratacija je esencijalna za održavanje zdravog probavnog sustava, a posebno je važna kada beba nema stolicu. 

Za dojenčad koja se hrani isključivo majčinim mlijekom, obično nema brige oko hidratacije jer majčino mlijeko pruža sve potrebne tekućine. Majčino mlijeko je savršeno prilagođeno potrebama bebe, ne samo u pogledu hranjivih tvari, već i u pogledu hidratacije. 

Međutim, kada se radi o bebama koje se hrane adaptiranim mlijekom, situacija može biti drugačija. Adaptirano mlijeko može ponekad zahtijevati dodatne mjere za osiguravanje dovoljne hidratacije, što je ključno za zdravu probavu i sprječavanje problema poput zatvora.

U slučajevima kada beba nema stolicu, jedan od potencijalnih razloga može biti nedostatak tekućine. U ovim okolnostima, roditelji se mogu odlučiti na dodavanje malih količina vode ili dječjeg čaja (prema preporuci pedijatra) u prehranu bebe, posebno ako se hrani adaptiranim mlijekom. Važno je, međutim, ne pretjerivati s dodavanjem vode u prehranu vrlo male djece jer njihovi bubrezi još nisu u potpunosti razvijeni i mogu imati problema s obradom viška vode.

Konačno, razumijevanje i pažnja prema potrebama bebe, posebno u pogledu hidratacije, može značajno doprinijeti prevenciji i rješavanju problema kada beba nema stolicu. Prilagodba i pažljivo praćenje prehrane i unosa tekućine može osigurati da vaša beba ostane zdrava i sretna, s redovitom i zdravom probavom.

2. Masaža trbuha

Kada roditelji i skrbnici traže rješenja za situaciju što napraviti kada beba nema stolicu, jedna od nježnih i učinkovitih metoda je masaža trbuha. Ova metoda može biti izuzetno korisna u stimuliranju crijevne aktivnosti, što je ključno u trenucima kada beba nema stolicu. Masaža trbuha nije samo terapijska, već i pruža priliku za jačanje emocionalne veze između roditelja i djeteta.

Masaža trbuha izvodi se putem blagih, kružnih pokreta oko pupka bebe u smjeru kazaljke na satu. Ova tehnika je posebno dizajnirana da slijedi prirodni put crijeva, što može pomoći u ublažavanju nelagode i potaknuti pokrete crijeva. Važno je napomenuti da masaža treba biti nježna i suptilna, jer bebin trbuh može biti osjetljiv. Također, roditelji bi trebali biti pažljivi i izbjegavati pritisak na područje pupka.

Osim što potiče crijevnu aktivnost, masaža trbuha također može pomoći u ublažavanju plinova i nadutosti, što su česti problemi kod dojenčadi. Osim toga, ovaj nježan dodir može biti umirujuće iskustvo za bebu, smanjujući stres i nelagodu koja može pratiti probavne smetnje.

Roditelji koji se suočavaju s ovim problemom mogu primijeniti ovu tehniku redovito, kao dio dnevne rutine njege bebe. Masaža trbuha može se raditi nakon kupanja ili prije spavanja, pružajući ne samo olakšanje od probavnih smetnji već i potičući osjećaj opuštenosti i bliskosti.

3. Vježbe za noge

Kada se roditelji suoče s pitanjem što ako beba nema stolicu, jedna od blagih i učinkovitih metoda koja se može primijeniti su vježbe za noge. Ova jednostavna, ali djelotvorna tehnika može biti od velike pomoći u poticanju crijevne aktivnosti, što je ključno u situacijama kada se primijeti da beba nema stolicu.

Vježbe za noge uključuju pomicanje bebinih nogu u pokretima koji podsjećaju na vožnju bicikla. Ovaj proces nije samo zabavan za bebu, već ima i praktičnu svrhu u stimuliranju crijeva. Pokreti slični pedaliranju na biciklu pomažu u kreiranju nježnog pritiska i pokreta unutar crijevnog trakta, što može potaknuti pokret crijeva i olakšati prolaz stolice.

Važno je obavljati vježbe pažljivo i nježno, pazeći da ne izazovete nelagodu ili bol kod bebe. Pokreti trebaju biti sporiji i kontrolirani, s naglaskom na nježnosti.

Primjenjujući ovu metodu, roditelji ne samo da pomažu u rješavanju problema zatvora, već i aktivno sudjeluju u fizičkom razvoju svoje bebe. Ove vježbe mogu također poticati bolju cirkulaciju i fleksibilnost, što je korisno za opći razvoj bebe.

4. Temperatura i okolina

Kada se roditelji suočavaju s dilemom što napraviti kada beba nema stolicu, važno je razmotriti ne samo fizičke, već i okolišne čimbenike koji mogu utjecati na bebino zdravlje. Jedan od često zanemarenih aspekata u ovom kontekstu je važnost temperature i opće atmosfere okruženja u kojem beba boravi. U situacijama gdje beba nema stolicu, stres ili neugodno okruženje mogu dodatno pogoršati problem.

Temperatura i općenita ugoda okruženja igraju značajnu ulogu u dobrobiti dojenčadi. Bebe su iznimno osjetljive na svoje okruženje, stoga je ključno osigurati da je prostor u kojem provode vrijeme dobro temperiran, ni previše topao ni previše hladan. Također, okruženje bi trebalo biti mirno i bez stresnih podražaja. Buka, jaka svjetla ili previše aktivnosti mogu uznemiriti bebu i time negativno utjecati na njezinu probavu.

Stvaranje opuštajuće atmosfere može značajno pridonijeti rješavanju problema. Ovo može uključivati mekano svjetlo, tiho okruženje, pa čak i blagu pozadinsku glazbu ili bijeli šum koji može umiriti bebu. Osim toga, važno je osigurati da je prostor u kojem beba spava i provodi vrijeme čist i prozračan.

Dodatno, fizička udobnost bebe je ključna. To uključuje udobnu odjeću, mekanu posteljinu, i ergonomski prilagođen namještaj poput krevetića i stolica za hranjenje. Udobnost i sigurnost okruženja mogu pomoći bebi da se osjeća opuštenije, što može pozitivno utjecati na njenu probavu.

Također ne smijemo zanemariti psihološke aspekte koji mogu utjecati na bebino zdravlje. Stres i nelagoda mogu biti nevidljivi, ali moćni čimbenici u bebinoj sposobnosti da održava redovitu probavu. Stoga je stvaranje mirne, udobne i podržavajuće atmosfere ne samo korisno za rješavanje trenutnog problema, već i za općenito poboljšanje kvalitete života i zdravlja bebe.

5. Pregled prehrane

Kada roditelji traže odgovor na pitanje što napraviti kada beba nema stolicu, važan korak u rješavanju ovog problema je pažljiv pregled prehrane bebe. U slučaju kada beba nema stolicu, posebno ako je već počela jesti čvrstu hranu, prilagodba prehrane može biti ključna.

malo dijete jede
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uvođenje namirnica koje su poznate po tome što potiču probavu može biti od velike koristi. Primjerice, pire od šljiva ili krušaka je često preporučena opcija. Ove voćke sadrže prirodne šećere, kao što su sorbitol i fruktoza, koji djeluju kao blagi prirodni laksativi. Osim toga, bogate su dijetalnim vlaknima, koje pomažu u formiranju stolice i olakšavaju njezino prolaženje kroz crijeva.

Ako je beba isključivo na dojenju, tada majka može razmotriti pregled svoje prehrane. Majčina prehrana može imati izravan utjecaj na bebu, pa stoga izbjegavanje određenih namirnica koje mogu uzrokovati probavne smetnje kod bebe može biti korisno. 

Namirnice koje često uzrokuju plinove ili nadutost, poput graha, kupusa, brokule ili pikantne hrane, mogu imati sličan učinak na bebu. Balansirana i raznovrsna prehrana koja uključuje puno voća, povrća i cjelovitih žitarica može biti korisna i za majku i za bebu.

Prilagodba prehrane, bilo kod bebe koja počinje s čvrstom hranom ili kod majke koja doji, može pomoći u ublažavanju i rješavanju problema zatvora kod dojenčadi. Naravno, svaka promjena u prehrani treba biti učinjena postupno i pod nadzorom pedijatra.

6. Promjene u prehrani

Kada se roditelji suočavaju s pitanjem što ako beba nema stolicu, jedan od aspekata koji treba razmotriti su potencijalne promjene u prehrani, posebice kada je riječ o bebama koje konzumiraju adaptirano mlijeko. Znači odgovor na pitanje što ako beba nema stolicu može biti i promjena formule adaptiranog mlijeka.

Adaptirano mlijeko je dizajnirano da bude što sličnije majčinom mlijeku, no svaka formula ima svoj specifični sastav koji može različito utjecati na probavu pojedinih beba. Neke formule mogu uzrokovati zatvor ili druge probavne probleme kod neke dojenčadi.

Važno je konzultirati se s pedijatrom prije nego što se donese odluka o promjeni formule adaptiranog mlijeka. Pedijatar može pružiti stručni savjet temeljen na individualnim potrebama i zdravstvenom stanju bebe. Moguće je da će pedijatar predložiti formulu koja je posebno dizajnirana za bebe s osjetljivom probavom ili one koje imaju tendenciju ka zatvoru.

Promjena formule može biti postupan proces. Roditelji bi trebali pažljivo pratiti reakciju bebe na novu formulu, uključujući učestalost i konzistenciju stolice, kao i opće stanje i ponašanje bebe. Također, važno je osigurati da bilo koja nova formula koja se uvodi zadovoljava sve nutritivne potrebe bebe.

7. Topla kupka

Kada se roditelji suočavaju s izazovom što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od nježnih i umirujućih pristupa koji se može razmotriti je pružanje tople kupke bebama. Topla kupka ima sposobnost opuštanja cijelog tijela bebe, uključujući i mišiće crijeva, što može biti od velike važnosti u situacijama kada beba nema stolicu.

Toplina vode može imati blagotvoran učinak na bebino tijelo, pomažući u opuštanju mišića i poticanju prirodnih procesa u tijelu, uključujući i probavu. Opušteni mišići crijeva mogu pomoći u olakšavanju prolaska stolice.

Osim što pomaže u probavi, topla kupka može također pružiti općenitu udobnost i umirujuće iskustvo za bebu. Ovo može biti posebno korisno u večernjim satima, kao dio rutine spavanja, jer pomaže u smirivanju i pripremi bebe za spavanje.

Kada se koristi topla kupka važno je osigurati da temperatura vode bude sigurna i ugodna za bebu. Voda bi trebala biti toplo mlaka, ne prevruća, kako bi se izbjeglo iritiranje bebine kože ili uzrokovanje nelagode. Roditelji bi trebali testirati temperaturu vode prije stavljanja bebe u kadu, koristeći unutarnji dio zapešća ili termometar za kupanje.

Dok se beba kupa, blagi dodir i nježno umirujuće komunikacije mogu dodatno pridonijeti opuštajućem učinku. Nakon kupanja, nježna masaža bebina trbuha može dodatno potaknuti crijeva, kombinirajući dvije učinkovite metode za olakšavanje probavnih problema.

8. Pratite učestalost i konzistenciju

Kada roditelji traže odgovor na pitanje što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od ključnih koraka u pružanju pomoći i razumijevanju situacije je praćenje i zapisivanje učestalosti i konzistencije bebine stolice. Ovaj pristup je posebno važan jer informacije o učestalosti i prirodi stolice mogu pružiti pedijatru ključne uvide koji su neophodni za dijagnosticiranje i davanje savjeta.

Praćenje učestalosti stolice znači zabilježiti koliko često beba ima stolicu. Ovo je važno jer promjene u učestalosti mogu ukazivati na različite probavne probleme ili promjene u zdravstvenom stanju. Na primjer, ako beba koja inače ima redovitu stolicu iznenada prestane imati stolicu, to može biti znak zatvora ili nekog drugog probavnog problema.

S druge strane, konzistencija stolice također daje važne informacije. Stolica može varirati od tvrde i suhe do mekane i vodenaste, a svaka od ovih karakteristika može ukazivati na različite aspekte bebina zdravlja. Na primjer, tvrda i suha stolica često je znak dehidracije ili zatvora, dok vodenasta stolica može ukazivati na probavne smetnje ili infekciju.

U situaciji kada beba nema stolicu dovoljno često, bilježenje ovih detalja može biti od iznimne pomoći pedijatru. Ove informacije mogu pomoći liječniku da utvrdi da li je nedostatak stolice unutar normalnog raspona za bebinu dob i prehranu, ili da li postoji potreba za daljnjim istraživanjem ili promjenama u njezi.

9. Izbjegavanje prisilnog poticanja stolice

Što ako beba nema stolicu i nakon isprobavanja određenih tretmana? Jedan od bitnih savjeta je izbjegavanje prisilnog poticanja stolice kod bebe. Ova preporuka je kritična jer neprimjerene metode mogu uzrokovati više štete nego koristi bebinoj osjetljivoj probavi.

dijete s kolikama
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prisilno poticanje stolice, kao što je upotreba rektalnih termometara ili supozitorija, može biti riskantno i treba ga izbjegavati bez prethodnog savjeta pedijatra. Ove metode mogu uzrokovati nelagodu, iritaciju, pa čak i ozljede u osjetljivom rektalnom području bebe. Također, postoji rizik od stvaranja ovisnosti o takvim metodama za poticanje stolice, što može ometati prirodnu sposobnost tijela da regulira probavu.

Važno je razumjeti da prisilno poticanje stolice može poremetiti prirodni razvoj probavnog sustava bebe. Dojenčad treba razviti svoj vlastiti ritam probave, a prisilne metode mogu intervenirati u taj proces.

10. Konzultacija s pedijatrom

Kada se roditelji zapitaju što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od najvažnijih koraka je konzultacija s pedijatrom. Pedijatrijska pomoć je ključna u situacijama gdje postoji zabrinutost oko probavnog zdravlja bebe.

Pedijatar je stručnjak za zdravlje djece i njihov razvoj, te može pružiti specifične savjete i preporuke prilagođene individualnom zdravstvenom stanju i potrebama vaše bebe. Njihovo stručno mišljenje može biti neophodno za razumijevanje uzroka problema, kao i za određivanje najsigurnijeg i najučinkovitijeg načina liječenja.

U slučajevima kada beba nema stolicu dulje vrijeme, pedijatar može provesti temeljitu procjenu kako bi utvrdio da li postoji neki specifičan medicinski uzrok. Ovo može uključivati pregled prehrane bebe, njezinog općeg zdravstvenog stanja, kao i obiteljske medicinske povijesti. Osim toga, pedijatar može predložiti određene promjene u prehrani, rutini ili preporučiti odgovarajuće tretmane ili lijekove ako smatraju da je to potrebno.

Važno je naglasiti da roditelji ne bi trebali oklijevati obratiti se pedijatru ako imaju bilo kakve zabrinutosti vezane uz zdravlje svoje bebe. Rani savjet i intervencija mogu biti ključni za očuvanje zdravlja i dobrobiti bebe, posebno u situacijama koje izazivaju zabrinutost, kao što je ova.

11. Praćenje prehrane majke

Kada se roditelji suočavaju s pitanjem što ako beba nema stolicu, posebnu pažnju treba posvetiti praćenju prehrane majke, osobito ako doji. Prehrana majke igra ključnu ulogu u zdravlju dojenčeta, jer sastojci uneseni u majčino tijelo putem hrane mogu izravno utjecati na sastav majčinog mlijeka, a time i na probavu i dobrobit bebe. 

Majke koje doje trebaju biti svjesne kako određene vrste hrane i pića koje konzumiraju mogu utjecati na njihovu bebu. Na primjer, neke namirnice mogu uzrokovati plinove ili nadutost kod beba, dok druge mogu utjecati na učestalost i konzistenciju stolice. Hrana bogata začinima, kofeinom, određenim vrstama povrća kao što su kupus i brokula, te neke vrste mliječnih proizvoda, mogu izazvati probavne smetnje kod dojenčadi.

Majke bi trebale voditi dnevnik prehrane kako bi lakše identificirale bilo kakve korelacije između svoje prehrane i bebinih probavnih problema. Ovaj dnevnik može uključivati bilješke o vrstama hrane koje se konzumiraju, količinama, kao i o reakcijama bebe nakon dojenja. Ovakav pristup omogućuje majkama da brže uoče i eliminiraju namirnice koje bi mogle negativno utjecati na bebino probavno zdravlje.

Također, važno je naglasiti da prehrana majke treba biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima kako bi se osiguralo da i majka i beba dobivaju sve potrebne nutrijente za zdravlje i dobrobit. U slučaju bilo kakvih zabrinutosti ili sumnji u vezi s prehranom, majke bi se trebale konzultirati s pedijatrom ili nutricionistom.

12. Povećanje frekvencije hranjenja

Kada se roditelji suočavaju s izazovom što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od pristupa koji se može razmotriti je povećanje frekvencije hranjenja. Ovaj pristup može biti posebno učinkovit kod dojenih beba, jer redovito hranjenje majčinim mlijekom može pomoći u stimulaciji probave bebe.

Majčino mlijeko je prirodno dizajnirano da bude lako probavljivo i sadrži sastojke koji potiču zdrav razvoj bebinog probavnog sustava. Kada se poveća frekvencija hranjenja, povećava se i unos tih korisnih sastojaka, što može pomoći u regulaciji probave i poticanju redovitih stolica. Redovito i često dojenje može pomoći u osiguravanju da beba redovito prima hranjive tvari i tekućinu, što je ključno za zdravu probavu.

Važno je napomenuti da, iako povećanje frekvencije hranjenja može biti korisno, treba biti pažljiv i osluškivati potrebe i reakcije bebe. Svaka beba je jedinstvena, a njihove potrebe za hranom i ritam hranjenja mogu se razlikovati. Roditelji bi trebali biti svjesni signala koje beba daje, kao što su pokazatelji gladi ili sitosti, i prilagoditi raspored hranjenja prema tim signalima.

13. Upotreba probiotika

Kada roditelji istražuju opcije za rješavanje problema kao što je što napraviti kada beba nema stolicu, upotreba probiotika može biti jedna od preporučenih strategija. Probiotici su živi mikroorganizmi, često nazivani “dobrim” ili “korisnim” bakterijama, koje mogu imati pozitivan učinak na crijevnu floru, a time i na probavu. Oni mogu pomoći u uravnoteženju crijevne mikroflore, što može potaknuti redovitu stolicu.

Pedijatri mogu preporučiti upotrebu probiotika kao dio pristupa za poboljšanje probavnog zdravlja bebe, posebice u situacijama gdje se suočavaju s probavnim smetnjama poput zatvora ili dijareje. Probiotici mogu biti posebno korisni za bebe koje su bile izložene antibioticima, jer antibiotici mogu narušiti prirodnu ravnotežu bakterija u crijevima.

Važno je naglasiti da upotreba probiotika treba biti pod nadzorom pedijatra. Pedijatar može dati specifične preporuke o vrsti i dozi probiotika koja je najprikladnija za individualne potrebe i stanje bebe. Različiti probiotici sadrže različite sojeve bakterija, a neki sojevi mogu biti učinkovitiji za određene probavne probleme od drugih.

14. Pravilno držanje tijekom hranjenja

Kada roditelji razmišljaju što napraviti kada beba nema stolicu, jedan od aspekata koji ne smiju zanemariti je pravilno držanje tijekom hranjenja, posebno ako bebu hrane bočicom. Pravilno držanje tijekom hranjenja može imati značajan utjecaj na smanjenje gutanja zraka, što je važno jer gutanje zraka može dovesti do plina i nelagode u bebinom probavnom sustavu.

majka hrani dijete
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jedan od mogućih uzroka problema može biti nakupljanje plinova i nelagoda u crijevima. Održavanje pravilnog položaja tijekom hranjenja pomaže u smanjenju gutanja zraka i može doprinijeti boljem probavljanju i redovitoj stolici. 

Evo nekoliko ključnih savjeta za pravilno držanje tijekom hranjenja bočicom:

 • Beba bi trebala biti u polusjedećem položaju tijekom hranjenja. Držite bebu pod blagim kutom, a ne potpuno ležeći, kako bi tekućina mogla teći ravnomjerno, a zrak se mogao lakše podići na vrh bočice.
 • Držite bočicu tako da duda bude potpuno ispunjena mlijekom. Ovo smanjuje količinu zraka koju beba guta tijekom hranjenja.
 • Hranjenje u mirnom okruženju može pomoći bebi da se opusti i manje guta zrak, posebno ako je beba nemirna ili plačljiva.
 • Koristite dudu koja je prikladna za dob bebe i ima odgovarajući protok. Ako duda omogućava prebrz protok, beba može gutati previše zraka.
 • Tijekom i nakon hranjenja, napravite kratke pauze kako bi beba mogla podrignuti. To pomaže u oslobađanju nakupljenog zraka i smanjenju nelagode.

Smanjenjem gutanja zraka i plinova, beba će vjerojatnije imati manje probavnih smetnji, uključujući i izostanak stolice.

15. Izbjegavanje lijekova bez savjeta liječnika

Kada roditelji traže rješenje za problem što napraviti kada beba nema stolicu, važno je biti izuzetno oprezan s upotrebom lijekova, uključujući laksative. Jedno od ključnih pravila u brizi o zdravlju dojenčadi je izbjegavanje davanja bilo kakvih lijekova bebi bez prethodnog savjetovanja s pedijatrom. To je vitalno iz više razloga.

Prvo, bebin probavni sustav je još uvijek u razvoju i može biti izuzetno osjetljiv na lijekove. Laksativi ili drugi lijekovi mogu biti prejaki za dojenčad ili mogu uzrokovati neočekivane nuspojave. Nekontrolirana upotreba lijekova može dodatno zakomplicirati situaciju umjesto da je riješi.

Drugo, važno je identificirati uzrok problema prije nego što se pristupi liječenju. Ako beba nema stolicu, to može biti simptom i nekog drugog stanja, a ne samo zatvora. Pedijatar može pomoći u dijagnosticiranju pravog uzroka problema i preporučiti najučinkovitiji tretman.

On će procijeniti zdravstveno stanje bebe, razmotriti povijest bolesti i na temelju toga savjetovati o najsigurnijem i najučinkovitijem načinu liječenja. Ako je potrebno, pedijatar može propisati odgovarajuće lijekove koji su sigurni i prilagođeni dobi i zdravstvenom stanju bebe.

Što ako beba nema stolicu? 10 savjeta za prehranu

Roditeljstvo donosi mnoštvo izazova, a jedan od čestih problema s kojima se suočavaju roditelji, je zatvor kod beba. Pitanje “što ako beba nema stolicu?” nije samo često, već može biti i izvor stresa i brige. 

Dok je normalno da se učestalost stolice kod dojenčadi razlikuje, posebice tijekom prijelaza na čvrstu hranu ili promjena u prehrani, važno je znati kako pristupiti ovom osjetljivom problemu na nježan i prirodan način.

Ako tražite prirodne načine kroz prehranu kako pomoći bebi da dobije stolicu, evo 10 namirnica koje mogu biti korisne:

 • Pire od šljiva – Šljive su prirodni laksativ zbog visokog udjela vlakana i sorbitola.
 • Pire od krušaka – Kruške sadrže puno vlakana i prirodno potiču probavu.
 • Pire od breskve – Breskve su bogate vlaknima i vodom, što pomaže u probavi.
 • Jabučni pire – Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakna koja pomaže u probavi.
 • Pire od marelica – Marelice su još jedan dobar izvor vlakana.
 • Pire od bundeve – Bundeva je blaga i bogata vlaknima.
 • Pire od zelenog graška – Zeleni grašak je bogat vlaknima.
 • Pire od slatkog krumpira – Slatki krumpir sadrži vlakna i potiče zdravu probavu.
 • Pire od brokule – Brokula je visoka u vlaknima i može pomoći u pokretanju crijeva.
 • Pire od mrkve –  Mrkva je bogata vlaknima i dobra je za bebinu probavu.

Pri uvođenju bilo koje nove hrane u prehranu bebe, važno je to raditi postupno i pratiti reakcije bebe. Neke bebe mogu biti osjetljive na određene vrste hrane. Također, preporučuje se konzultacija s pedijatrom prije uvođenja novih namirnica u prehranu bebe, posebice ako je beba mlađa od šest mjeseci.