Zašto bebe moraju podrigivati? (15 razloga)

Podrigivanje je jednostavna, ali važna aktivnost za novorođenčad i dojenčad. No, zašto bebe moraju podrigivati? Zašto se roditelji moraju fokusirati na to? Ovaj članak istražuje ključne razloge zašto je podrigivanje neophodno u razvoju i zdravlju beba i zašto bebe podriguju. 

Dok se odrasli mogu osjećati nelagodno ili smatrati podrigivanje društveno neprihvatljivim, za bebe je to vitalan proces. Podrigivanje pomaže malim bebama u oslobađanju zraka koja se akumulira u njihovom probavnom traktu tijekom hranjenja. Ova akumulacija zraka može uzrokovati nelagodu, nadutost i plakanje, što čini podrigivanje ključnim za njihovu udobnost i dobrobit. 

zašto bebe moraju podrigivati
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kroz ovaj članak, detaljnije ćemo istražiti anatomiju i fiziologiju dojenčadi, otkriti zašto bebe moraju podrigivati i pružiti savjete za roditelje kako bi ovaj proces bio što ugodniji i efikasniji za njihovu djecu.

15 razloga zašto bebe moraju podrigivati

Iako se možda čini kao jednostavan zadatak, podrigivanje beba igra ključnu ulogu u njihovom dobrobiti. U ovom članku ćemo istražiti 15 razloga zašto je podrigivanje važno za novorođenčad i kako to može pozitivno utjecati na njihov rast, razvoj i opće zdravlje. 

Otkrit ćemo da podrigivanje nije samo rutinska radnja, već izuzetno važan aspekt skrbi o bebama koji bi trebao biti na vrhu prioriteta svakog roditelja.

1. Uklanjanje nakupljenog zraka iz želuca.

Kada bebe sišu mlijeko iz dojke ili bočice, zajedno s hranom, one često gutaju i zrak. Taj zrak se nakuplja u želucu, stvarajući osjećaj nelagode i potrebu za njegovim uklanjanjem. To je razlog zašto beba mora podrignuti. Podrigivanje je prirodni refleks koji pomaže u oslobađanju tog zraka, čime se smanjuje napetost u bebinom trbuhu i omogućuje joj da se osjeća ugodnije. 

Ne samo da nakupljeni zrak uzrokuje nelagodu, već može dovesti i do drugih problema kao što su plakanje, nadutost i problemi s hranjenjem. Zato je važno osigurati da beba podrigne nakon hranjenja kako bi se smanjila mogućnost takvih neugodnosti. Osim toga, redovito podrigivanje pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava, što je ključno za bebin rast i razvoj.

Dakle, kada govorimo o tome zašto bebe podriguju, odgovor leži u osnovnoj potrebi za uklanjanjem viška zraka koji se nakuplja u njihovom želucu tijekom hranjenja. Ovaj jednostavan, ali važan proces je neophodan za osiguravanje njihove udobnosti i prevenciju probavnih smetnji. 

2. Smanjenje nelagode i grčeva.

Kada bebe gutaju zrak tijekom hranjenja, što je često neizbježno, taj zrak se može akumulirati u njihovom želucu i crijevima. Ova akumulacija može uzrokovati nelagodu, jer bebin mali probavni sustav još uvijek nije dovoljno razvijen da učinkovito upravlja ovim viškom zraka. Kao rezultat, bebe mogu iskusiti grčeve, što se često manifestira kroz plač, nemir i očitu nelagodu. 

Podrigivanje pomaže u oslobađanju tog nakupljenog zraka, smanjujući pritisak unutar želuca i crijeva. Kao rezultat, smanjuje se nelagoda i grčevi koji mogu biti uzrokovani tim pritiskom. Također, redovito podrigivanje nakon hranjenja može spriječiti dugoročne probleme s probavom i osigurati da se beba osjeća udobno i zadovoljno.

Osim toga, smanjenjem nelagode i grčeva, bebe su općenito sretnije i manje razdražljive, što pozitivno utječe na njihovu interakciju s roditeljima i okolinom. To također pomaže u uspostavljanju zdravih obrazaca spavanja, jer bebe koje nemaju grčeve tijekom noći imaju veću vjerojatnost da će spavati mirnije i duže.

Stoga, podrigivanje igra važnu ulogu u smanjenju nelagode i grčeva, što je osnovni razlog zašto bebe moraju podrigivati. Ovaj proces ne samo da pruža trenutno olakšanje, već je i važan za opće zdravlje i dobrobit bebe.

3. Prevencija nadutosti.

Nadutost kod beba često nastaje kao posljedica akumulacije zraka u probavnom traktu. Ovaj zrak se obično guta tijekom hranjenja, bilo kroz dojenje ili bočicu. Kada se ovaj zrak ne oslobodi, stvara pritisak unutar bebinog želuca i crijeva, što može dovesti do nadutosti. Nadutost nije samo neugodna, već može uzrokovati bol, nemir i povećanu razdražljivost kod bebe.

Podrigivanjem, bebe mogu učinkovito osloboditi ovaj nakupljeni zrak. Kada beba podrigne, zrak zarobljen u želucu se oslobađa, smanjujući pritisak i ublažavajući nadutost. Ovaj jednostavan proces može značajno utjecati na smanjenje nelagode povezane s nadutosti i poboljšati opće stanje bebe.

Redovito podrigivanje nakon svakog hranjenja je ključno za sprječavanje nadutosti. Time se osigurava da beba ostane udobna i smanjuje se rizik od probavnih problema koji mogu nastati zbog akumuliranog zraka. Osim toga, prevencija nadutosti kroz podrigivanje može pridonijeti boljem spavanju, hranjenju i općem zadovoljstvu bebe.

Dakle, prevencija nadutosti je bitan razlog zašto bebe moraju podrigivati. Ovaj proces ne samo da pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava, već također pridonosi općoj udobnosti i zadovoljstvu bebe. Podrigivanje je jednostavna, ali iznimno važna praksa u skrbi za novorođenčad i dojenčad.

4. Smanjenje rizika od regurgitacije i povraćanja.

Regurgitacija, koja se često naziva i “bljuckanje”, je česta kod novorođenčadi i dojenčadi. To se događa kada mlijeko ili umjetna mliječna formula, zajedno s progutanim zrakom, izlaze natrag iz želuca kroz jednjak i usta. Povraćanje, s druge strane, je intenzivnije izbacivanje sadržaja iz želuca, iako je manje uobičajeno kod zdravih beba. Oba ova problema mogu biti posljedica prekomjerne količine zraka u želucu.

Podrigivanje pomaže u oslobađanju tog nakupljenog zraka, smanjujući pritisak unutar želuca. Kada se smanji pritisak, smanjuje se i vjerojatnost da će mlijeko ili formula biti gurnuti natrag kroz jednjak. Stoga, redovito podrigivanje nakon hranjenja može značajno smanjiti učestalost regurgitacije i povraćanja kod beba.

Povraćanje i regurgitacija nisu samo neugodni za bebu, već mogu dovesti i do drugih problema, kao što su dehidracija i neadekvatan unos hranjivih tvari. Osim toga, učestala regurgitacija može uzrokovati iritaciju jednjaka, što može biti bolno za bebu. 

Stoga, smanjenje rizika od regurgitacije i povraćanja je značajan razlog zašto bebe moraju podrigivati. Ova praksa je ne samo važna za trenutnu udobnost bebe, već i za dugoročno zdravlje njenog probavnog sustava. S bebama treba oprezno i korištenje lijekovitog bilja koje pomaže u probavnom procesu treba biti nadgledano od strane liječnika i/ili fitoaromaterapeuta.

5. Pomoć u probavi.

Probavni sustav novorođenčadi i dojenčadi je još uvijek u razvoju i stoga je osjetljiviji na probleme poput nadutosti, grčeva i probavne nelagode. Kada beba tijekom hranjenja proguta zrak, taj zrak može ometati normalan proces probave. Akumulacija zraka u želucu može uzrokovati pritisak na probavni sustav, ometajući prirodni tijek probave i apsorpcije hranjivih tvari.

Podrigivanjem, bebe oslobađaju višak zraka koji se nakupio u njihovom želucu. To smanjuje pritisak i omogućava hranjivim tvarima da se lakše kreću kroz probavni sustav. Kada se ukloni ovaj višak zraka, hrana se može nesmetano probavljati, što pomaže u apsorpciji ključnih hranjivih tvari i sprječava probavne smetnje. 

Osim toga, učinkovita probava je ključna za sveukupno zdravlje i dobrobit bebe. Pravilna probava osigurava da beba dobiva sve potrebne hranjive tvari iz svoje hrane, što je ključno za rast i razvoj. Redovito podrigivanje pomaže u održavanju zdrave probave, što je posebno važno u ovom ranom i osjetljivom stadiju života.

Stoga, pomoć u probavi je značajan razlog zašto bebe moraju podrigivati. Ovaj jednostavan proces ne samo da pridonosi trenutnoj udobnosti i zadovoljstvu bebe, već ima dugoročan utjecaj na njezin rast, razvoj i opće zdravstveno stanje. Podrigivanje je temeljna praksa u skrbi o novorođenčadi i dojenčadi koja podupire zdravu probavu i optimalan rast.

kako bebe podriguju
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Smirivanje želuca.

Bebe, u svojim ranim mjesecima života, često se suočavaju s raznim probavnim smetnjama. Jedan od glavnih uzročnika takvih smetnji je prisutnost viška zraka u želucu, koji se nakuplja tijekom hranjenja. Ovaj zrak ne samo da uzrokuje nelagodu, već može izazvati i osjećaj punoće, pritiska i općenito uznemirenosti u želučanom području. 

Proces podrigivanja omogućava bebi da se oslobodi tog viška zraka, što dovodi do trenutnog osjećaja olakšanja i umiruje želudac, što je jedan od razloga zašto bebe podriguju. Kada se zrak izbaci, smanjuje se pritisak unutar želuca, a time i neugodni osjećaji nestaju ili se značajno ublažavaju. Zbog toga je podrigivanje ne samo poželjno, već i neophodno za očuvanje udobnosti i opuštenosti bebe.

Smirivanje želuca pomoću podrigivanja ima višestruke koristi. Prije svega, smanjuje se rizik od nadutosti, grčeva i drugih probavnih smetnji. Također, beba koja se osjeća ugodnije i opuštenije ima bolji apetit i bolje spava, što je ključno za njen sveukupni rast i razvoj. 

Smirivanje želuca je esencijalan razlog zašto bebe moraju podrigivati. Ovaj proces ne samo da doprinosi trenutnom fizičkom komforu bebe, već i igra važnu ulogu u njezinom općem zdravstvenom i emocionalnom blagostanju. Redovito podrigivanje nakon obroka postaje stoga neizostavan dio brige za novorođenčad i dojenčad, podupirući njihovu dobrobit na svakodnevnoj bazi.

7. Poboljšanje apsorpcije hranjivih tvari.

Kada bebe konzumiraju mlijeko ili formulu, važno je da iz njih izvuku maksimalnu količinu hranjivih tvari. Međutim, nakupljeni zrak u želucu može ometati ovaj proces. Višak zraka može uzrokovati nelagodu i iritaciju u želucu, što može negativno utjecati na normalnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Podrigivanjem se oslobađa višak zraka iz želuca, što smanjuje pritisak i nelagodu. Kada je želudac bebe slobodan od viška zraka, hrana se može nesmetano probavljati, a hranjive tvari učinkovitije apsorbirati. To znači da beba može bolje iskoristiti hranjive tvari iz unesenog mlijeka ili formule.

Poboljšana apsorpcija hranjivih tvari je ključna za zdrav rast i razvoj bebe. Nutrijenti poput proteina, masti, vitamina i minerala su osnovni blokovi za rast tkiva, razvoj mozga, jačanje imunološkog sustava i općenito zdravlje bebe. Stoga, podrigivanje nije samo korisno za trenutnu udobnost bebe, već ima i dugoročne pozitivne učinke na njezino zdravlje.

Ovaj jednostavan proces ima dalekosežne koristi za bebinu prehranu i opće zdravlje, čineći ga neophodnim dijelom svakodnevne skrbi za novorođenčad i dojenčad. Podrigivanje osigurava da bebe maksimalno iskoriste hranjive tvari potrebne za njihov zdrav i harmoničan razvoj.

8. Prevencija kolika.

Kada razmatramo razloge zašto bebe moraju podrigivati, osmi koji se izdvaja je prevencija kolika. Kolike su pojam koji se često koristi za opisivanje perioda intenzivnog, neobjašnjivog plača kod zdravih, dobro hranjenih beba. 

Kolike mogu biti uzrokovan različitim faktorima, od kojih je jedan akumulacija zraka u probavnom traktu bebe. Kada beba tijekom hranjenja proguta zrak, taj zrak može ostati zarobljen u želucu i crijevima, uzrokujući nelagodu, nadutost i bol. Ovi simptomi mogu dovesti do dugih perioda plača i razdražljivosti, koji su karakteristični za kolike.

Redovito podrigivanje nakon svakog hranjenja pomaže u oslobađanju tog zarobljenog zraka, čime se smanjuje nelagoda u probavnom traktu. Kada se ukloni ovaj uzrok nelagode, smanjuje se i vjerojatnost da će beba razviti simptome kolika. Uklanjanje kolika jedan je od odgovora na pitanje zašto beba mora podrignuti.

Osim toga, podrigivanje pomaže u održavanju stabilnog i zdravog probavnog sustava, što je ključno za prevenciju kolika. Zdrav probavni sustav znači manje probavnih smetnji, što dovodi do smanjenja stresa i nelagode kod bebe.

9. Poboljšanje spavanja i općeg raspoloženja.

Nakupljeni zrak u želucu bebe može uzrokovati nelagodu i iritaciju, što može narušiti njezin san. Bebe koje se osjećaju neugodno zbog nadutosti ili probavnih smetnji često imaju problema s postizanjem dubokog, neprekinutog sna i to je jedan od razloga zašto bebe podriguju.  Ovo može dovesti do čestog buđenja tijekom noći i kraćih razdoblja spavanja, što utječe ne samo na bebu, već i na kvalitetu sna cijele obitelji.

Podrigivanje pomaže u oslobađanju viška zraka iz želuca, smanjujući nelagodu i omogućavajući bebi udobniji san. Kada je želudac bebe slobodan od viška zraka, manje je vjerojatno da će se buditi zbog nelagode, što rezultira duljim i mirnijim razdobljima spavanja.

Osim toga, dobar san je ključan za opće raspoloženje bebe. Nedostatak sna može dovesti do povećane razdražljivosti i plačljivosti. Podrigivanjem, koje doprinosi boljem snu, bebe su općenito sretnije, mirnije i zadovoljnije tijekom dana, što je vrlo važan razlog zašto bebe moraju podrigivati.  Također, dobro raspoloženje i dovoljno sna su važni za zdrav razvoj bebe, kako fizički tako i emocionalno.

10. Smanjenje plakanja i razdražljivosti.

Plakanje je jedan od osnovnih načina na koji bebe komuniciraju svoje potrebe i nelagodu. Jedan od čestih uzroka plača je probavna nelagoda uzrokovana akumuliranim zrakom u želucu. Ovaj zrak može stvoriti pritisak i nelagodu, što često dovodi do plača i pokazuje bebinu razdražljivost.

Kada beba podrigne, oslobađa se višak zraka iz želuca, čime se smanjuje pritisak i nelagoda, što je izuzetno važan razlog zašto beba mora podrignuti. To direktno utječe na smanjenje plakanja, jer kada je uzrok nelagode otklonjen, beba se osjeća ugodnije i smirenije. Ovaj proces umirivanja želuca pomaže u smirivanju bebe, smanjujući njenu potrebu za plačem kao sredstvom izražavanja nelagode.

Osim toga, smanjenje plakanja i razdražljivosti ima pozitivan učinak ne samo na bebu, već i na roditelje i skrbnike. Smanjenje učestalosti i intenziteta plača može značajno smanjiti stres u kućanstvu i poboljšati opću atmosferu.

11. Pomoć u razvoju zdravog probavnog sustava.

Probavni sustav bebe, u prvim mjesecima života, je u fazi intenzivnog razvoja. Svaki aspekt prehrane i probave ima značajan utjecaj na ovaj razvoj. Kada beba gutajući hranu proguta i zrak, taj zrak može stvoriti pritisak i nelagodu u probavnom traktu, što može ometati normalnu funkciju i razvoj.

Redovito podrigivanje pomaže u uklanjanju viška zraka iz želuca, čime se smanjuje pritisak i omogućava normalno funkcioniranje probavnog sustava, što je bitan razlog zašto beba mora podrignuti. Kada se pritisak ukloni, probavni sustav može učinkovitije raditi, što je ključno za njegov zdrav razvoj. To uključuje bolju probavu hrane, apsorpciju hranjivih tvari, i općenito zdraviji probavni trakt.

Osim toga, redovito podrigivanje može pomoći u prevenciji različitih probavnih smetnji kao što su nadutost, grčevi, regurgitacija i povraćanje, koji bi mogli negativno utjecati na razvoj probavnog sustava. Kroz smanjenje ovih problema, podrigivanje doprinosi održavanju zdravlja i ravnoteže u probavnom sustavu bebe.

12. Smanjenje rizika od aspiracije hrane ili tekućine.

Kada se zrak nakupi u želucu bebe, može dovesti do prekomjernog pritiska koji potiskuje sadržaj želuca prema gore, povećavajući rizik od regurgitacije ili čak povraćanja. Ako se regurgitacija dogodi dok beba leži na leđima ili je u položaju koji nije siguran, postoji opasnost da hrana ili tekućina mogu ući u dišne puteve, što može dovesti do aspiracije.

Podrigivanjem se uklanja višak zraka iz želuca, čime se smanjuje pritisak i rizik od regurgitacije. To znači da je manja vjerojatnost da će hrana ili tekućina nenamjerno završiti u dišnim putevima bebe, što smanjuje rizik od aspiracije.

Aspiracija može biti ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do kašljanja, gušenja, pa čak i do respiratornih infekcija poput upale pluća. Stoga je sprječavanje aspiracije iznimno važno za zdravlje i sigurnost bebe i važan razlog zašto bebe moraju podrigivati.

13. Podrška u hranjenju (pomaže bebama da nastave jesti bez nelagode).

Tijekom hranjenja, bebe često gutaju zrak zajedno s mlijekom ili formulom. Ovaj nakupljeni zrak u želucu može uzrokovati nelagodu, što može dovesti do toga da beba prestane jesti prije nego što je dovoljno nahranjena. Nelagoda može biti praćena plakanjem ili odbijanjem daljnjeg hranjenja, što može biti izazov za roditelje i skrbnike.

zašto dijete mora podrignuti
FOTO: SHUTTERSTOCK

Podrigivanje pomaže u oslobađanju ovog nakupljenog zraka, smanjujući nelagodu i omogućavajući bebi da se osjeća ugodnije tijekom i nakon hranjenja. Kada je želudac oslobođen od viška zraka, bebe su sklonije nastaviti jesti bez prekida, što osigurava da dobiju dovoljno hrane za svoj rast i razvoj.

Osim toga, redovito podrigivanje tijekom i nakon hranjenja može pomoći u uspostavljanju zdravih prehrambenih navika. Bebe koje doživljavaju manje nelagode tijekom hranjenja imaju tendenciju razvijati pozitivniji odnos prema obrocima, što je korisno za njihov dugoročni prehrambeni razvoj.

14. Pomoć u navikavanju na različite vrste hrane i načine hranjenja.

Kako bebe rastu i razvijaju se, one počinju prelaziti s isključivo tekuće prehrane (kao što je mlijeko ili formula) na čvrstu hranu. Ovaj prijelaz može biti izazovan, jer njihov probavni sustav mora prilagoditi različitim teksturama i sastavima hrane. Tijekom ovog prijelaza, gutanje zraka može biti češće, posebno dok se uče žvakati i gutati čvrstu hranu, što može uzrokovati nelagodu i probavne smetnje.

Podrigivanje pomaže u oslobađanju viška zraka koji se može skupiti tijekom ovog procesa učenja i eksperimentiranja s novim hranama. Smanjujući nelagodu povezanu s gutanjem zraka, podrigivanje pomaže bebama da se osjećaju ugodnije dok istražuju nove teksture i okuse, što olakšava prihvaćanje različitih vrsta hrane.

Osim toga, kako bebe počinju koristiti različite metode hranjenja, poput žlice ili prstne hrane, mogu doživjeti različite razine gutanja zraka. Redovito podrigivanje nakon ovakvih obroka pomaže u održavanju ugodnosti i smanjuje vjerojatnost probavnih smetnji, što olakšava prilagodbu na nove načine hranjenja.

15. Prevencija gastroezofagealnog refluksa.

Gastroezofagealni refluks nastaje kada sadržaj iz želuca, uključujući hranu i želučane kiseline, slučajno putuje natrag u jednjak. Ovo može biti neugodno za bebu i može uzrokovati simptome poput plakanja, razdražljivosti i ponekad bljuckanja. U mnogim slučajevima, on je posljedica akumulacije zraka u želucu, što povećava unutarnji pritisak i potiče sadržaj želuca da se vraća natrag u jednjak.

Podrigivanjem se oslobađa višak zraka iz želuca, čime se smanjuje pritisak unutar želučane šupljine. Kada se smanji ovaj pritisak, manja je vjerojatnost da će doći do refluksa želučanog sadržaja natrag u jednjak. Stoga, redovito podrigivanje može znatno smanjiti učestalost i ozbiljnost refluksa kod beba.

Prevencija je posebno važna jer kontinuirani refluks može dovesti do neugodnih i potencijalno štetnih stanja, kao što su iritacija jednjaka, problemi s hranjenjem i poremećaji spavanja. Osim toga, konstantan refluks može uzrokovati dugotrajniji stres i nelagodu za bebu i njene skrbnike.

Kako pomoći bebi da podrigne nakon obroka?

Postoji nekoliko tehnika koje mogu pomoći bebi da podrigne nakon obroka. Ove tehnike su korisne jer pomažu u oslobađanju zraka koji se može nakupiti u bebinoj stomaku tokom hranjenja, što može uzrokovati nelagodu. 

dijete s mamom plače
FOTO: SHUTTERSTOCK
 • Najčešća tehnika je lagano tapkanje ili trljanje bebinog leđa. Bebu možete držati uspravno preko ramena, tako da njezina glava počiva na vašem ramenu, dok joj nježno tapkate ili trljate leđa.
 • Bebu možete postaviti da sjedi na vašem krilu, podržavajući njezinu prsa i glavu jednom rukom. S drugom rukom nježno tapkajte ili trljajte leđa.
 • Neki roditelji su otkrili da lagano tapkanje po leđima, dok beba leži na trbuhu, na njihovim koljenima, može pomoći.
 • Nekada je korisno kombinirati različite položaje, kao što je prijelaz iz sjedenja u stojeći položaj, dok se nastavlja s laganim tapkanjem po leđima.
 • Ponekad lagano ljuljanje ili hodanje s bebom može pomoći u oslobađanju zraka.
 • I promjena položaja tijekom hranjenja može pomoći osloboditi zarobljeni zrak. Ako hranite bebu iz bočice, povremeno ju prekinite i uspravite kako biste joj pomogli podrignuti.
 • Ako hranite bebu bočicom, držite bočicu pod kutom tako da bradavica i vrat bočice budu puni mlijeka. To smanjuje količinu zraka koju beba proguta tijekom hranjenja.
 • Upotreba bradavice s odgovarajućim protokom za dobi vaše bebe može pomoći u smanjenju gutanja zraka.
 • Dok bebu držite uspravno, nježno podržavajte donji dio njenog trbuha, što može pomoći u oslobađanju zraka.
 • Dok tapkate ili trljate leđa, koristite nježne kružne pokrete koji mogu pomoći u oslobađanju zarobljenog zraka.
 • Ako dojite, obratite pažnju na svoju ishranu. Neki proizvodi mogu uzrokovati plinove kod beba.
 • Bebe mogu osjetiti vašu anksioznost, pa je važno ostati smiren i strpljiv dok pokušavate pomoći bebi da podrigne.

Važno je zapamtiti da svaka beba reagira drugačije, pa što funkcionira za jednu bebu možda neće funkcionirati za drugu. Ako i dalje imate poteškoća ili ste zabrinuti za bebino zdravlje, savjetujem da se obratite pedijatru.