Srneći but, ruža ili fileti

srneci-ragu

Skinemo kožicu, meso posolimo i nadijevamo » špikamo« , te stavimo na povrće sa salamurom, s gornje strane obložimo narezanom slaninom, pirjamo u pećnici, zatim skinemo poklopac i slaninu i ostavimo meso da dobije boju. Izrežemo, pa ponovo sastavljeno složimo na pladanj, preko mesa prelijemo malo procijeđenog soka i ukrasimo ga raguom ili pireom od leće ili mesa i volovskim očima, kosanim mesom divljači i meko kuhanim jajima (prepolovljenim) , salmijem i pečenim kriškama žemičke.

Ili pladanj ukrasimo/garniramo lukovima od krumpira, kiflicama ili valjušcima, tijestom s kvascem i maslacem, uštipcima od tijesta s maslacem koje punimo/nadijevamo kosanim mesom divljači ili salmijem i poslužujemo u umaku od divljači ili papra u posebnoj posudi, ili meso prelijerno umakom od jelen-gljiva.

Ili se » špikano« meso pirja sa slaninom, vlašcem, peršunom, šampinjonima i malo juhe na jakoj vatri, zalije sokom od limuna i vrhnjem, zakuha s juhom, da dobijemo brzi umak, i ukrasi valjušcima sa vrhnjem ili slično.

Foto: a9photo/Shutterstock