Glava divlje svinje

divlja svinja

Svaki dio mesa se može iskoristiti za jelo pa tako i glava divlje svinje. U Španjolskoj su svinjski obrazi vrlo popularan recept stoga isprobajte i vi pripremiti ovo nesvakidašnje jelo. Glava se priprema na više načina, a mi vam donosimo recept u nastavku.

Kad glavu dobro očistite, odvojite kožu sa gornjeg dijela njuške, povučete unatrag, odrežete kost, pa glavu ostavite preko noći u vodi. Zatim stavite u njušku, oči i uši sol, majčinu dušicu, lovorov list, sve stavite u lonac i kuhate sa 2 litre vode, 2 litre crvenog vina, 4 del octa, l limunom razrezanim na 4 dijela, začinima i povrćem. Ostavite da se ohladi u vodi od kuhanja, zatim stavite glavu na pladanj, ukrasite listovima naranče; u njušku stavite limun, pa poslužite uz ocat, ulje i papar, ili hladni umak od senfa.

Glavu divlje svinje iz salamure pripremate na isti način kao i lažnu glavu divlje svinje.

Prase u hladetini možete pripremiti tako da odrežete glavu i nožice do zgloba koljena (pregiba), zatim životinju uzdužno prerežete i odvojite kosti, očistite iznutricu, omotate prase kao kobasicu, omotate lanenim ubrusom, zavežete kao mrežu, i kuhate kao glavu. A kad razmotate, izrežete na režnjeve i ukrasite stvrdnutom juhom od kuhanja.

Foto: Makro Freak/Wikimedia