Solin – grad okružen planinama

Ruševine u Solinu
Ruševine u Solinu, Foto: isawnyu/Flickr

U neposrednoj blizini Splita na samo 5 km sjeveroistočno, u blizini ušća rijeke Jadro, nalazi se grad Solin sa površinom od 18 km2 sa uobičajenom mediteranskom klimom. Ime Solin dolazi od latinskog naziva Salona čiji korijen leži u ilirskom jeziku. Bitno je spomenuti kako se prvi put navodi 119. godine pr. Krista i to za vrijeme rata između Ilira i Rimljana. Osim Rimljana, po nađenim ostacima bilježi se kako su naselja ovog kraja postojala puno ranije.

Bedemi ukazuju na to kako su Grci zapravo utemeljitelji ovog grada, gdje neki početak označavaju kao 4. stoljeće pr. Krista. U dosta ranijoj fazi grad se širi prema istoku i zapadu i uz to dobiva dva nova dijela, pored starijeg grčko – ilirskog dobiva rimski i to na zapad i istok. Solin je veoma rano imao jaki grčki utjecaj.

Nakon Grka vlast nad ovim prostorom preuzimaju Rimljani. Nakon propasti rimske civilizacije od Salone ostaju samo ruševine oko kojih izrasta novi Solin, koji postaje mjesto krunidbe hrvatskih knezova i kraljeva, koji su osim krunidbe i stolovali. Kao što vidimo Solin ima zaista bogatu povijest prepunu zbivanja.

Danas je Solin mjesto u središnjoj Dalmaciji okruženo planinama kao što su Kozjak i Mosor, kroz kojeg protječe rijeka Jadro. U sastav općine Soline ulaze mjesta kao što su Mravince, Kučine, Sveti Kajo, Vranjic i Rupotina.

Odlučite li se na dolazak savjetovali bi vam prisustvovanje blagdanu Male Gospe, poznatije kao zaštitnice grada, gdje uz bogat vjerski, zabavni i sportski program, imate priliku sudjelovati na tradicionalnom sajmu koji će uveseliti svakoga tko ga posjeti. Ako se zateknete u mjestu ne propustitite posjetit Baziliku Sv. Petra i Mojsija, zatim ostatke Antičke Salone i Sutikvu.

Dan Blaca još je jedna od manifestacija koja na neki način obilježava povratak solinskim nekadašnjim običajima. Svake godine na ovom području okupi se velik broj izletnika ne samo iz Solina, nego i iz susjednih mjesta kao što su Split i Kaštela.

Solin je svakako zanimljivo mjesto za posjetiti, ako ništa drugo tada zbog važnih povijesnih tragova kojima će se zaljubljenici u povijest oduševiti.

Autor: S.Š. Foto: isawnyu/Flickr