Sinj i sinjska alka, drevna viteška igra

pogled na sinj
Pogled na Sinj, Foto: pilot_micha/Flickr

U južnom dijelu Hrvatske, točnije u Splitsko – dalmatinskoj županiji, nalazi se grad Sinj sa 25.373 stanovnika koji je postao poznat prije svega po svojoj Sinjskoj alci, poznatijoj kao viteškoj igri koja se u Sinju održava od 18. stoljeća i to u znak pobjede nad turskim osvajačima. Područje Sinja je bilo naseljeno još u doba neolitika, a smatra se da su u antičko doba u njegovoj blizini bila dva važna lokaliteta, rimski grad Colonia Claudia Aequum u današnjem selu Čitluku, kojeg je osnovao car August kao oppidum civium Romanorum.

Kad pričamo o turizmu i turističkoj ponudi, smatramo kako bi se pored obale još više trebala istaknuti manifestacija poznatija kao Sinjska alka, je ipak se radi o njegovanju stoljetne tradicije koja je zaista posebna.

Sinjska alka važan je događaj koji se svake godine odvija i to naravno u samom gradu gdje se skupi mnoštvo kako bi gledalo majstorije čuvenih alkara, odnosno njihovu preciznost pogađanja.

Sinjska alka održava se u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na dan kada je 700 hrvatskih vojnika uspjelo odbiti navalu turske vojske pod vodstvom Mehmeda-paše Čelića koja je brojala oko 60.000 vojnika.

Kad pogledamo malo dalje u povijest, možemo primjetiti kako se trčala dva puta na godinu, npr. 1798 na dan karnevala i 9. svibnja. Tek se od 1849. godine redovito održava 18. kolovoza, na rođendan cara Franje Josipa, što je utvrđeno statutom iz 1902. godine.

Danas je alka poznati događaj koji podjednako prate mladi i stari. Po alkarskom statutu, povorka se sastoji od vojvode, čete alkara, čete momaka i pratnju. Alkarsku četu tvore alkari natjecatelji sa zapovjednikom. Četu momaka tvore alkarski momci, na čelu s arambašom.

Pratnja se sastoji od alkara koji ne sudjeluju u natjecanju, i to barjaktara, njegova dva do šest pratilaca i vojvodina ađutanta, momaka i to dva momka koji vode edeka, jednog momka štitonoše, dva momka buzdovandžije, tri bubnjara, tri trubača.

Svi alkari jašu na konjima, a momci i ostali idu pješice.

Sinjska alka zaista je zanimljiv događaj koji bi se trebao malo bolje promovirati, jer vjerujemo kako se radi o posebnom događaju koji njeguje povijest i tradiciju.

Koliko je alka bitna i koliko ima svoju važnost svjedoči i to što je 15. studenoga 2010. godine upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Autor: S.Š.  Foto: pilot_micha/Flickr