Sv. Katarina, otok rovinjskog arhipelaga

otok sveta katarina

Rovinj je zaista prekrasan kao i cijela njegova okolica. Teško je izdvojiti koje je mjesto ljepše ili privlačnije i koje privlači više posjetitelja. Mnogi su se složili kako su podjednako privlačna obala na kojoj se grad nalazi i čudesni arhipelag poznat po malim otocima. Sv. Katarina je jedan od tih otoka. Jeste li čuli za Sv. Katarinu? Radi se o drugom otoku po veličini koji krasi čaroban rovinjski arhipelag.

On je poput ostalih otoka ispunjen brojnim sadržajima i prekrasnim prirodnim lokacijama koje vrijedi vidjeti uživo.

S južne strane grada Rovinja smjestio se mali otok Sv. Katarina, a do kojeg je jednostavno za doći. Otok je odlično prometno povezan s kopnom, pa tako vožnja iz gradske luke traje nekoliko minuta. Tijekom sezone brodić prometuje svakih pola sata, tako i ako zakasnite nije strašno, uvijek možete popiti kavicu dok čekate idući.

Krajem 19. stoljeća otok je došao pod vlasništvo nadvojvode Karla Stephana koji se na otoku nije dugo zadržao. Nakon njega ovo čarobno mjesto je odlučio kupiti grof Ignaz Milewski. Spomenuti grof se smatrao velikim zaljubljenikom u prirodu, pa si je tako dao mnogo truda kako bi otok zaživio punim sjajem.

Grof Ignaz Milewski je krenuo sa izgradnjim ljetnikovca, a osim toga je uložio mnogo truda kako bi uredio prekrasne parkove te zasadio prelijepe perivoje. Nažalost zbog mnogih previranja na otoku nije ostalo mnogo toga sačuvano, pa je tako turistima ostao dostupan samo jedan ljetnikovac preuređen 2000. godine.

Iako nije ostalo mnogo povijesnih tragova na otoku se i dalje može osjetiti čarolija nekadašnjih vremena. Na otoku prevladava mediteranska makija te crnogorična šuma. I danas se ovdje nalaze mnoge uređene staze i parkovi te kultivirani vinograd i stabla masline.

Među najpopularnijim plažama na otoku su one koje se nalaze na njegovoj istočnoj strani. To su kamenite plaže s nekoliko lijepih i pristupačnih uvala. U blizini plaža se nalazi velik broj sadržaja, pa se tako možete opustiti u jednom od restorana i caffe barova te diving centru.

Od prirodnih atrakcija ne treba zaboraviti na Zlatnu, Srebrnu i Brončanu stijenu. Radi se o visokim stijenama koje se okomito spuštaju u more čija je izmjerena dubina oko 3 metra. Stijene se nalaze na sjevernom dijelu otoka.

Iako postoji zakon koji brani približavanje čamaca, glisera i drugih prijevoznih sredstava više od 50 metara, važno je da pazite jer se ipak radi o području na kojem prometuje velik broj brodica.

Autor: S.Š., Foto: Goynang/Flickr