Benkovac – grad prepun spomenika i crkava

ruševine dobra voda
Ruševine Dobra Voda, Foto: Bojovnik/Wikimedia

Benkovac je grad u sjevernoj Dalmaciji na svega 30 km udaljenosti od Zadra i 20 km od Biograda na moru. Smatra se da se razvio na prijelazu iz plodnog područja Ravnih Kotara u krševito područje Bukovice. Benkovac pripada Dalmaciji, poznatoj kao najvećoj turističkoj regiji na Jadranu koja se proteže južno od otoka Paga na sjeveru do Rta Oštra na jugu sa bogatom ponudom gradova na moru kao i onih u zaleđu, gdje pored Benkovca možemo ubrojiti Knin, Drniš, Sinj, Imotski, Vrgorac i Metković.

Ako malo bolje pogledamo, svaki od tih mjesta u unutrašnjosti Dalmacije nudi sadržaje koji će oduševiti i one najveće skeptike, a to je dokaz da zabavu ne treba tražiti samo na obali.

Ako pogledamo malo dalje u prošlost, možemo saznati kako je područje grada Benkovca bilo razvijeno još u doba srednjovjekovne Hrvatske države. Stoga ne čudi što je na ovom prostoru pronađeno dosta starohrvatskih spomenika i crkava.

Dok ste u Benkovcu obavezno posjetite Kaštel Benković, poznat kao kulturno – povijesni spomenik, odnosno utvrda koja nosi ime po raznim hrvatskim velikašima koji su je izgradili. Pretpostavlja se da je bila izgrađena u 15. stoljeću.

Danas se u toj utvrdi nalazi muzej koji vam je na raspolaganju. Inače zanimljivo je spomenuti kako sama povijest Benkovca započinje izgradnjom utvrde četverokutnog tlocrta sa visokom četvrtastom kulom.

Također bi vam preporučili obilazak katoličke crkve Svetog Ante iz 18. stoljeća i crkve Male Gospe, čija godina gradnje datira iz 1864. godine te pravoslavnu crkvu Svetog Jovana podignuta 1885. godine na temeljima stare crkve.

Benkovac je mjesto puno povijesti prije svega značajan za našu povijest i početke naše države, što je obilježeno brojnim spomenicima.

Ne treba zanemariti brojne delikatese, jer svi smo upoznati sa dalmatinskom kuhinjom i koliko može biti ukusna, pogotovo ako se radi o pripremanju ribljih specijaliteta u čemu ih nitko ne može nadmašiti.

Kad ste odlučili krenuti na more, slobodno navratite do Benkovca i malo se kulturno informirajte. Nećete pogriješiti.

Autor: S.Š. Foto: Bojovnik/Wikimedia