Jezero Bajer, izletište u Fužinama

jezero kod fužina

Teško je zamisliti život bez čarobne prirode i svega što ona može ponuditi. Jednostavno je neprocjenjiva vrijednost šume, rijeka, jezera i potoka gdje žive mnogi pripadnici biljnih i životinjskih vrsta. Gorski kotar je još jedna regija u Hrvatskoj koja se može pohvaliti prekrasnom prirodom i brojnim znamenitostima.

Osim Delnica Gorski kotar je poznat po još jednom većem mjestu, a to su Fužine. Jeste li znali da Fužine leže na području na kojem godišnje padne velika količina oborina, između 1500 i 2000 mm padalina.

Kako bi se mogla kontrolirati takva količina padalina i da ne bi uzrokovala probleme, općina se potrudila izgraditi tri akumulacijska jezera. Ovako su željeli osigurati da se velika količina padalina može zadržati i iskoristiti na najbolji mogući način.

Od tri jezera (Potkoš, Bajer i Lepenica) Bajer je najstarije jezero izgrađeno tijekom 50-ih godina 20. stoljeća. Jezero se nalazi u bivšoj dolini rijeke Ličanke, odmah uz poznato naselje Fužine. Dubina jezera je između 2 i 7 metara.

Jezero Bajer je poznato izletište u Fužinama koje mnogi koriste kako bi odmorili od obaveza tijekom tjedna. Na jezeru se organiziraju razne aktivnosti, pa je tako moguća vožnja kajakom, kanuom i čamcem. Svi ljubitelji vodenih aktivnosti bit će oduševljeni što se na jezeru može i surfati zbog jakih strujanja vjetra.

Odmah pored jezera nalaze se brojne lokacije gdje se možete opustiti u jednoj od popularnih aktivnosti kao što je roštiljanje. Raspitajte se gdje možete roštiljati bez opasnosti da ugrozite šumu i okolicu.

Iskoristite vrijeme dok ste u Fužinama i zaputite se prema mjestu Tribalj gdje se nalaze i dvije male gostionice u kojima možete kušati prava domaća jela. Tribalj je malo mjesto gdje se dolaze opustiti svi ljubitelji avanturizma, pa tako ako pogledate prema nebu možete vidjeti i paraglidere.

Fužine su kao stvorene za bijeg od buke grada i užurbanog načina života. Bilo da želite prošetati mjestom ili se ipak opuštati uz jezero, na vama je da se odlučite. Što god odabrali ne možete pogriješiti.

Autor: S.Š., Foto: Tomislav Konestabo/Shutterstock