Prirodne atrakcije i znamenitosti Kvarnera

otok lošinj

Čisto more, prekrasne plaže i velik broj znamenitosti te sadržaji prilgođeni za sve uzraste… Sve to nudi čarobni Kvarner na kojem je teško izdvojiti mjesto ili otok koji više privlači. Kvarnerski otoci i cijela njegova obala imaju svoje obožavatelje koji im se vraćaju svake godine. Cres, Crikvenica, Opatija, Selce, Lošinj… Pokušajte odabrati.

Čisto more jedan je od glavnih aduta Kvarnera, a to dokazuju i dupini koji obitavaju kod otoka Cresa i Lošinja. Osim dupina koji privlače mnoge posjetitelje, ne treba zaboraviti na bjeloglavog supa čije je stanište na otoku Cresu. Već sad imate dva jaka razloga zašto bi trebali krenuti put Kvarnera.

Lošinjski akvatorij osim zbog prekrasnih dupina privlači i mističnim podmorjem gdje je pronađen atleta ili Apoksiomen. Radi se o brončanoj statui visine 192 cm. Osim nje ovdje se nalaze brodovi iz vremena Antike.

Otok Cres je poseban iz više razloga, a osim prekrasnih i veličanstvenih životinja, tamo se nalazi i poznato mjesto Lubenice koje se poput dvorca ili utvrde uzdiže na vrhu litice na visini preko 300 metara.

Vransko jezero je sljedeća lokacija koju treba posjetiti, a radi se o slatkovodnom jezeru smještenom usred mora gdje se nalazi ornitološki rezervat. Dubina jezera iznosi oko 70 metara.

Otok Krk jedan je od najpopularnijih otoka ne samo na Kvarneru nego i šire. Gostima je posebno zanimljiva Baščanska ploča koja je prvi dokaz pismenosti na našim prostorima i zbog toga vrijedna znamenitost i dokaz nekadašnjih vremena.

Za vrijeme boravka na Kvarneru nikako ne treba propustiti obilazak čudesnog grada Opatije. Svaki kutak ovog grada ima značajan povijesni trag koji stoji kao svjedok veličanstvenim vremenima kraljeva i careva.

Vila Angiolina je jedna od znamenitosti koju je dao izgraditi bogati trgovac iz Italije, Iginio Scarpa. Ova zgrada je označila početak turizma na Kvarneru, a danas se ovdje nalazi Hrvatski muzej turizma. Fontana Slatina te Helija i Selene samo su još jedan razlog da krenete prema Opatiji.

Jeste li već odabrali željenu lokaciju na Kvarneru? Što god odabrali nećete pogriještiti jer svaka od njih ima svoje čari.

Autor: S.Š., Foto: xbrchx/Shutterstock