Šnite ili kriške s pekmezom

kruh s marmeladom

Ako ste u potrazi za brzim idejama za doručak, donosimo vam par recepata koji će vam dodatno zasladiti početak radnog dana ili vikenda. Isprobajte neki od recepata i uživajte u odličnim okusima.

Uvaljane u mrvice

Zemičke kojima smo skinuli koricu izrežemo na režnjeve, namažemo ih pekmezom od šljiva, poklopimo drugom kriškom i navlažimo crvenim vinom koje smo kuhali sa šećerom i začinom. Zatim ih uvaljamo u brašno, jaja i mrvice, pečemo na masti i posipamo šećerom i cimetom.

Sa smeđe prženim šećerom

Kriške mekog peciva bez korice nadijevamo dva po dva pekmezom od marelice, samo na rubu uvaljamo u jaja i mrvice i pečemo dok ne dobiju lijepu žutu boju. Zatim ih poslažemo u posudu blizu jednu drugoj, dodamo zašećereno crveno vino da budu prekrivene i stavimo u pećnicu dok ne upiju vino, nakon toga ih posipamo sa dosta šećera, pa šećer zapalimo užarenom lopaticom.

U tijestu za mutvaru

Miješamo pekmez od marelice, vino i šećer, kriške mliječnog kruha bez korica umačemo u taj sok, zatim tijesto za mutvaru, pečemo na masti i posipamo vanil-šećerom.

Slatko tijesto

Između kriški zemički bez kore stavljamo pekmez ili propasirane jagode pomiješane sa šećerom i mrvicama, umočimo ih s obje strane u hladno vrhnje i ostavimo da stoje jedan sat. Zatim ih uvaljamo u tučena jaja, pečemo na masti i posipamo šećerom i cimetom.

Snježne grude

Napravimo prhko/meko tijesto ili s vinom i vrhnjem, ostavimo ga da odstoj i 1/2 sata, pa ga izradimo. Oblikujemo male štruce, okruglo ih razvaljamo, komade tijesta veličine ruke kotačićem podijelimo u trake širine prsta, ali rub mora ostati tako širok i čitav. Zatim svaku drugu traku podignemo i između gornje i donje gurnemo dršku kutljače sa kojom tijesto stavimo na vruću mast i pritom razdvojimo protresanjem, kako se protrese i tava, dok se tijesto ne digne. Pečemo samo po jedan komad u maloj tavi , kako bi tijesto moglo narasti. Zatim grude posipamo vanil-šećerom, pa uz njih poslužimo pekmez ili umak od grožđa u posebnoj posudi.

Zečje uši

Količini od 1/2 litre brašna dodamo 2 dl brašna za zemičke, malo posolimo, u kipuće mlijeko dodamo 3 i pol dkg maslaca i od toga napravimo mekano tijesto (kao za savijaču) koje ostavimo da stoji 1/4 sata. Zatim ga razvaljamo do debljine hrpta noža, kotačićem podijelimo na četverokute (romboide) širine ruke i pečemo na masti. Ovo tijesto naraste, pa je zbog toga u sredini šuplje. Pošećerimo kolače i uz njih poslužimo umak od ribizla ili grožđa.

Zečje uši sa jabukama

Kuhamo otprilike 6 jabuka srednje veličine, ogulimo ih i izgnječimo, pa pomiješamo s jednakom količinom običnog brašna. Zatim tijesto rukama bolje izradimo, razvaljamo ga kao tijesto za rezance, kotačićem razdijelimo četverokute, pečemo ih na svinjskoj masti i poslužimo uz salatu, ili ih pečemo u loju, pa posipamo šećerom i cimetom.

Foto: lsantilli/Shutterstock