Valjušci od brašna

tijesto u umaku

Volite li jesti valjuške? Jesu li vam draži valjušci od brašna ili možda od krumpira? Neke će možda iznenaditi pitanje jer su cijelo vrijeme jeli jednu vrstu i nisu znali da se valjušci mogu napraviti od raznih sastojaka, odnosno da mogu biti samo od brašna i da su kao takvi isto ukusni te da krumpir nije potreban.

U dućanu je moguće naći jedne i druge, ali kako je cilj članka objasniti kako napraviti domaće, sigurno je važnije naučiti kako ih napraviti jer način pripreme nije kompliciran. Domaće je ipak domaće, a još je bolje kada jedan dio spremite u zamrzavanje za kasnije, a s jednim dijelom se počastite već sada.

Valjušci od brašna najbolji su prilog vašim jelima, a za pripremu je potrebno nekoliko namirnica.

Sastojci:

  • 40 g maslaca
  • malo soli
  • 400 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 150 g brašna

Potrebno je prokuhati maslac, a zatim dodati mlijeko i sol. Kako se ne bi stvarale grudice važno je da mlijeko kuhate na laganoj vatri i brzo dodajete brašno. Snažnim miješanjem treba postići da se dobivena smjesa počne odvajati od posude.

Kada ste dobili kompaktnu smjesu izvadite ju na površinu gdje ste stavili malo brašna i oblikujete valjuške te nastavite dalje kao i s njokima od krumpira.

Slijedi još nekoliko sličnih jela s kojima se možete počastiti. Jedno od njih su prženi valjušci koje treba kuhati u slanoj vodi, procijediti i staviti na vreli maslac te popržiti s jedne i druge strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju nakon čega ih odmah poslužite.

Za valjuške s pekmezom od šljiva treba zakuhati s malo vode te dodati procijeđene valjuške, promiješati ih i poslužiti začinjene maslacem.

 

Za valjuške s mrvicama ili krupicom napravite valjuške “vrapce” i dok se kuhaju , zagrijete maslac i pržite dok mrvice ne požute.

Da bi napravili valjuške s kravljim sirom izrežete male valjuške kao “vrapce”, pa ih s tanjura prebacite u kipuću slanu vodu, procijedite ih, stavite u zdjelu, posipate ribanim masnim ovčjim sirom te polijete vrelim maslacem. Dobar tek!

Foto: fridamarija/Shutterstock