Pečeno voće

pečene jabuke

Za pečeno voće najbolje je odabrati ono sezonsko koje je trenutno dostupno na tržnici. Skoro svo voće možete peči, a u nastavku provjerite kako možete pripremiti pečene jabuke, šljive, breskve, marelice i ostalo voće.

Pečene jabuke

8 do 10 komada jabuka (najbolje kiselkastih) ogulimo, izrežemo na režnjeve, izvadimo koštice i ljuskice, pa svaki uvaljamo u brašno i umočimo tijesto sa alkoholom, pečemo na masti i posipamo šećerom.

Pečene šljive

Ogulimo svježe šljive, umjesto koštica stavimo oguljene bademe, umočimo ih u tijesto za mutvaru ili dignuto rijetko tijesto s pjenicom, pa nakon pečenja posipamo šećerom i cimetom ili vanilijom. Pečene šljive možete iskoristiti i za pekmez od šljiva.

Pečene breskve ili marelice

Ogulimo, prepolovimo, pošećerimo, ostavimo da jedan sat stoje, zatim ih umačemo u rijetko dignuto tijesto s pjenicom i pečemo, ili osim 10 dkg šećera voće polijemo i 1 žlicom ruma, zatim uvaljamo u brašno, jaja i mrvice i pečemo. Kod posluživanja voće polijemo ukuhanim sokom. Povežemo stapke nekoliko višanja, umačemo ih u tijesto s alkoholom ili tijesto s pjenicom, hvatamo žlicom i stavljamo na vruću mast. Prije nego što pečeno voće posipamo šećerom i poslažemo na pladanj, odvežemo nit kojom su stapke bile vezane.

“Bravarski pomoćnici”

Kuhamo velike sušene šljive, izvadimo im koštice, pa u svaku šljivu stavljamo po jedan oguljen badem, umačemo šljive jednu po jednu u tijesto s alkoholom, pečemo na masti i uvaljamo u šećer i čokoladu.

Nadjevene punjene jabuke

Ogulimo manje jabuke , izvadimo im koštice i ljuskice, pa od komada jabuke napravimo za svaku dva čepa, jedan stavimo kao dno u svaku jabuku, napunimo pekmezom od marelice ili višanja, s gornje strane stavimo drugi “čep”, jabuke uvaljamo u brašno, jaja i mrvice, pečemo na masti i posipamo vanil-šećerom.

Kobasičice od jabuka i dunja

Izgniječimo meso meko kuhanih ili pečenih dunja ili jabuka, dodamo šećer i cimet ili koricu limuna, 1 jaje i toliko mrvica da smjesa bude čvrsta, oblikujemo male kobasice, uvaljamo ih u jaja i mrvice i pečemo na masti , te posipamo šećerom.

Kobasičice od višanja i šljiva

Sitno isjeckamo meko kuhane sušene višnje ili šljive, pripremimo ih kao kobasičice od dunja, omotamo u oblatne, zatim jaja i mrvice i pečemo.

Pečeni cvijet bazge/zove

Štitac (cvijet) bazge više puta umačemo u vodu, ostavimo na ubrusu da se osuši, pa zatim jedan za drugim umačemo u tijesto s pivom ili tijesto za mutvaru, pečemo na vrućem loju bez okretanja, pa poslužujemo na pladnju sa stapkama okrenutim prema gore i posipamo šećerom.

Foto: jeffreyw/Flickr