Skradin, ulaz u Nacionalni park Krka

pogled na skradin
Pogled na Skradin, Foto: Andres rus/Wikimedia

Za Skradin nema tko nije čuo, a svoju popularnost najviše duguje prekrasnom Nacionalnom parku Krka. Skradin se nalazi na desnoj obali rijeke Krke na svega 19 kilometara udaljenosti od grada Šibenika. Radi se o području starijem od 6.000 godina. Skradin statut grada dobiva već u 14. stoljeću iz doba vladavine Pavla Šubića. Ako niste znali, tada je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne.

Ne treba zaboraviti kako je sam Skradin još u 4. stoljeću bio središte ranokršćanske biskupije. Ukoliko se zaputite prema ovoj zaista prekrasnoj destinaciji, tada vam preporučamo posjet Bribiru, mjestu 15 km udaljenom od Skradina.

Ovdje se nalazi Bribirska glavica, koja je itekako zanimljiva zbog spoja mistike prirode i drevnih građevina.

Na ovom mjestu imate priliku vidjeti razne antičke arkofage, cisterne i “keramičke hladnjake” te liburnske zidine debele čak dva metra i naravno bogatu zbirku izložaka od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka.

Tu je i fantastičan pogled na planinske lance Dinare i jadranske otoke, sve do dalekog Visa – nešto zaista predivno i fascinantno.

Ono što nikako ne smijete propustiti je čuvena Marina Skradin koja se zbog svog položaja smatra polaznom točkom svakog krstarenja. Marina Skradin nalazi se u uvali gdje je nekoć bila liburnska, a nakon nje i rimska trgovačka luka Horea.

Marina Skradin postaje sigurno mjesto umornim nautičarima kojima prije svega pruža okrijepu i zabavu.

Skradin uglavnom vole zaljubljenici u more i sve vezane aktivnosti, a tu su naravno i nezaobilazni veslači, kojima ušće rijeke Krke i Prukljansko jezero pruža savršene uvjete za treniranje.

Radi se o velikoj i mirnoj vodenoj površini, prekrasnoj prirodi, čistom zraku i izuzetno kvalitetnoj hrani što će vjerujemo privući prije svega gurmane koji znaju uživati u fino pripremljenim specijalitetima.

Ako se odlučite na dolazak u ovo prekrasno mjesto znajte da pored šetnji, vožnje čamcima, možete isto tako uživati u vožnji biciklima, koji se mogu iznajmiti.

Foto: Andres rus/Wikimedia