Park prirode Papuk, dragulj Slavonije

park prirode papuk
Park prirode Papuk, Foto: Gpavic/Wikimedia

Želite li spojiti ugodno s korisnim, odnosno želite li provesti par sati u prirodi i pritom se rekreirati, bilo pješačenjem po prekrasno uređenim stazama, ili na biciklu, na vama je da odlučite i izaberete. Park prirode Papuk je zaista mjesto koje će oduševiti apsolutno svakoga, a sa svojom ponudom to vam jamčimo. Park prirode se smjestio u gorskim predjelima Papuka kao dragulj istočnog dijela Slavonije.

Iz njegovih su se ravnica koje su nekad bile dno Panonskog mora, izdigle planine na skoro tisuću metara nadmorske visine. Jedna od njih je i Papuk, poznata kao najljepša planina u Slavoniji.

Papuk se nalazi na granici dviju županija, požeško-slavonske i virovitičko-podravske. Njegova posebnost ističe se najviše u tome što pruža utočište brojnim ugroženim vrstama i to najviše bogatom vegetacijom koja omogućuje život raznim životinjama koje se ovdje mogu naći.

Naime, šumska vegetacija pokriva preko 96% područja, među kojima je dominantna vrsta bukva. Gotovo 1.300 vrsta biljaka raste na Papuku, gdje najugroženije i zaštićene vrste biljaka rastu na travnjacima i drugim nešumskim područjima.

Pored bogatog biljnog svijeta, na ovom području žive brojne životinjske vrste kao što su jeleni, srne, divlje lisice i kune. No, Papuk je poznatiji kao stanište brojnim vrstama ptica, što dokazuje i međunarodna potvrda koja tvrdi da je Papuk važno područje za ptice. Unutar parka se nalaze pojedina područja koja su posebno zaštićena, a među njima su:

  • Jankovac, na kojem je izgrađena “Grofova poučna staza”, koja prolazi najljepšim dijelovima parka.
  • Rupnica, gdje je smješten geološki spomenik prirode Rupnica.
  • Sekulička planina, gdje se nalazi 150 godina stara šuma bukve.
  • Stari hrastovi su zaštićeni spomenik prirode, gdje visina stabala doseže visinu 33m, a starost se mjeri između 420 i 500 godina.
  • Stanište tise, zaštićeni je spomenik prirode 2005. godine.
  • Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak, floristički rezervat koji je dobio ime po četiri susjedna brda na kojima se nalazi.

Papuk je zaista idealno mjesto na kojem možete prirodu doživjet u pravom smislu riječi, bilo šetnjama po uređenim stazama, bilo planinarenjem ili biciklizmom za one aktivnije. Papuk zaista nudi sve potrebno kako bi se izlet u prirodu isplatio, kako bi se barem na kratko maknuli od užurbanog života grada.

Foto: Gpavic/Wikimedia