Uvale Lučica i Osibova

mala crkva

Teško je izdvojiti bilo koje mjesto na otoku Braču za koje bi rekli da je najljepše. Skoro svaki dio otoka nudi prekrasnu prirodu, čudesne plaže i mistične uvale. Otok Brač svoju veliku popularnost duguje najviše Zlatnom ratu, plaži koja se nalazi u turističkom mjestu Bol. Neobičan položaj plaže poznat je svugdje u svijetu, a zbog čega dolazi velik broj turista.

Dolaskom na Brač rijetko koji turist se zadrži samo na Bolu, velik dio njih odluči posjetiti i druga mjesta. Baš tada slijedi ugodno iznenađenje jer Brač je puno više od Bola.

Pored prekrasnih plaža otok je poznat i po raznim uvalama. Uvala Lučica je jedna od njih, a već je neko vrijeme utočište svim onima koji žele pobjeći od buke i užurbanog gradskog života. Lučice i Osibova predstavljaju popularno odredište vlasnika brodica i jahti koji ovdje dolaze od početka proljeća pa sve do jeseni.

Svaki od vlasnika bilo jahte ili brodice usidri se na nekoliko metara dubine, gdje se znaju danima opuštati u moru i na suncu. U zadnje vrijeme primjećeno je puno nautičara koji polako istiskuju vlasnike jahti, a sve zahvaljujući bovama koje je postavio nekadašnji reprezentativac naše nogometne vrste.

Uvala Lučica ima i mali restoran Smrčevu gdje se možete dobro najesti u prekrasnom okruženju u hladovini borova. U restoranu uvijek imaju velik izbor svježe ribe i povrća. Lučica ima pjeskovito dno, a idealno je mjesto za sve one koji vole jutarnji ribolov. Ovdje užitak pronalaze i ronioci, a sa zapadne strane se nalazi spilja do koje mogu doći brodovima.

Sličan ugođaj pružala je i Osibova, susjedna uvala koja se nalazi na putu do rta Ražanj i Splitskih vrata. Uvala Osibova se uvukla skoro kilometar u kopno tako da se na njenom kraju može usidriti na pijesku i zaštićenom mjestu.

Ne tako davno i ovdje su se mnogi znali sidriti, ali zbog prevelike arhitekturne gradnje Osibova je izgubila dio svog šarma. Sidrenje je moguće kod crkvice na samoj obali, na dubini od 15 metara, na muljevitom i pjeskovitom dnu.  Do Splitskih vrata postoje još četiri uvale: Vanjska Kalina, Široki Vranjac, Borova i Potstupe.

Autor: S.Š., Foto: paul prescott/Shutterstock